Nytt Geely-ägt Volvo kommer att träda fram. Foto: Scanpix.
Just nu:

Klart med Geelys Volvoköp

Uppdaterad 14:51
Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely. Ford har nu skrivit under ett försäljningsavtal, uppger AFP. Volvo bekräftar för TT att Geely och Ford har skrivit på avtalet om försäljning av Volvo PV. Någon gång efter 15.15 startar en presskonferens i Göteborg om affären och Sveriges Radio sänder direkt.

I går träffade de större fackförbunden på Volvo PV representanter från Geely och Ford. Glenn Magnusson, klubbordförande för Ledarna säger sig vara nöjd med informationen de fick.

– Man delgav då vilka finansiärer det fanns och hur finansieringen kommer att se ut fram över på kort och lång sikt. Jag kan inte gå in på hur detaljerna ser ut men det kändes väl förberett och bra uppbyggt. Vi kände oss relativt nöjda när vi har fått den informationen. Det var det vi efterfrågade.

Var det kinesiska banker som var säkringarna bakom finansieringen?

– Jag kommer inte gå in på vilka det är. Jag har skrivit på ett tystandslöfte mot Geely och Ford att vi inte kommer att ge något sådant.

För fackförbunden på Volvo personvagnar var finansieringen en kärnfråga för de ville veta att pengarna inte bara skulle räcka till att köpa bolaget från Ford, utan också att det finns tillräckligt med pengar finns för att driva företaget framöver.

Men han vill alltså inte gå in på detaljer utan hänvisar till att fackförbunden skrivit på ett sekretessavtal.

Och förutom pengarna så ville fackförbunden också veta hur Volvo PV kommer att styras framöver. Glenn Magnusson säger att fackförbunden ska fortsätta få ha med representanter i styrelsen också framöver och att Volvo PV kommer vara ett fristående systerbolag till Geely automotive och inte ett dotterbolag.

Och efter mötet är alltså Glenn Magnusson positiv till affären även om mycket återstår.

– Det man eventuellt gör i dag är att man går in i något som heter "signing". Sedan är det ett antal månader kvar innan man stänger affären, "closing". Därefter ska Volvo personvagnar vara ett fristående företag under Geely Holding Group så vi kommer att bli ett systerföretag till Geely Automotive, säger han.

Hur skulle du beskriva stämningen på de möten som ni har haft med Ford och Geely?

– Det har varit en bra stämning och en öppen dialog så det kändes bra. Det är därför vi agerar som vi gör.

Så ni ställer er positiva till affären?

– Svar: ja.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".