Flera landsting väntas minska vårdutbudet

Den omdiskuterade listan med begränsningar inom vården som Östergötlands landsting lade fram i höstas för att spara pengar, kan bli verklighet i fler landsting med ansträngd ekonomi. Listan upprörde bland annat socialministern, men Bo Lindblom som är chef för hälsa och sjukvård på Socialstyrelsen tycker att Östergötlands initiativ är bra, eftersom listan gör nedskärningarna tydliga för patienterna.

– Alternativet som man ofta använder är generella sparbeting. Då blir effekterna mindre synliga offentligt, men samtidigt sker drastiska åtgärder i verksamheten, säger Bo Lindblom.


Så du menar att landstinget i Östergötland har varit mer uppriktiga med vad de faktiskt kan erbjuda?


–Ja, absolut.


Tror du att vi får se det här i fler landsting i framtiden?


– Det är jag övertygad om, säger Bo Lindblom.


I höstas kom listor med diagnoser som inte längre skulle behandlas i Östergötland. Men informationen blev inte riktig fullständig. Alla har fortfarande rätt att träffa en läkare för en medicinsk bedömning, oavsett vad man lider av.


Bra men inte perfekt metod
Bo Lindblom på Socialstyrelsen anser att Östergötlands metod är bra, om än inte perfekt.


– De har gjort många listor. Vissa av dem är bättre än andra men det allmänna problemet är att det uppfattas på fel sätt. Det tror jag att de själva är olyckliga över, att det uppfattas som styrande i stället för stödjande, säger han.


Även om listorna inte innebär totalstopp för behandling av speciellt många sjukdomar så finns det kritiker till Östergötlands metod att spara pengar.


I Stockholms läns landsting med över tre miljarder kronor i underskott värjer man sig mot att skära genom att nedprioritera sjukdomar.


I stället försöker landstinget i Stockholm hindra att den dyra sjukhusvården överlastas genom att oftare kräva remiss för att patienten ska få komma till en specialist.


Samma problem men annan lösning
Dessutom finns det finns mer att spara genom effektiviseringar, enligt Göran Stjernstedt, biträdande direktör vid Stockholms läns landsting.


–Det är en liten anständighetsfråga. Så länge du kan effektivisera och tjäna pengar på annat sätt så ska du inte in och skära bort sjukdomar ur systemet. Men i grund och botten går det ut på samma sak. Ingen av oss har pengar till det samlade sjukvårdsutbudet och det gäller att bli av med de lindrigast sjuka. Det är metoderna som varierar lite grann, säger Göran Stjernstedt.


På onsdagen håller landstinget i Östergötland en nationell konferens i Stockholm om de nya vårdprioriteringarna.


Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se