Göran Persson mål för judisk protestkampanj

Det judiska Wiesenthal-centret ligger bakom tusentals protestbrev som kommit till statsminister Göran Persson med e-post de senaste dagarna. Breven riktar sej mot den konstinstallation som Israels ambassadör i Stockholm vandaliserade.

– Det är sådant som sker i ett öppet demokratiskt samhälle. Det är deras val att bilda opinion på så sätt. Jag har egentligen ingen värdering av det annat än att det säkert är ganska ineffektiv, säger Göran Persson om protestbreven.


Wiesenthalcentret jagar naziförbrytare över hela världen som kan ha deltagit i förintelsen av judar under andra världskriget för omkring 60 år sedan.


Sverige anklagas av Wiesenthalcentret för att inte ställa misstänkta mördare inför rätta. Det gäller till exempel personer som kommit hit från de baltiska staterna.


Göran Persson har svarat att den svenska lagen preskriberar mord efter 25 år och att det inte går att ändra på.


– Det är en gammal diskussion som det där centret tar upp vid varje tillfälle vi har de här minnesdagarna. Jag tycker att det är märkligt, vi har klarat ut det förut. Men vi har gjort vad vi kan göra för att komma till rätta med de som har begått dessa fruktansvärda övergrepp under andra världskriget. Kan vi göra mer så ska vi göra det, men vi kan nu se att vi uttömt våra lagars möjligheter, säger Göran Persson.


Det här är den sista konferensen som hålls på det här viset, varför då?


– Det var meningen att det skulle vara en serie konferenser. Det innebär inte att det är den sista internationella konferensen vi har i Stockholm. Det kan säkert bli fler, men kanske på ett annat tema.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".