1 av 2
Utmed gågatan Vaci utca i Budapests centrum har många butiker tvingats stänga. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.
2 av 2
Professor Gedeon Toth

Ekonomin i fokus inför valet i Ungern

Den ungerska ekonomiska krisen har förbättrats något enligt Internationella valutafonden, IMF. Men det är ändå stor risk att landet inte når upp till IMF:s krav för 2010. Ekonomin och det "rent" ungerska är stora frågor för ungrare inför parlamentsvalet 11 april.

Ekonomiprofessor Gedeon Toth forskar om alkohol och marknadsföring. Han har särskilt studerat Palinka, det ungerska fruktbrännvinet. Varför har inte Palinka lyckats bli för Ungern vad whisky blivit för Storbritannien, Tequila för Mexiko och konjak för Frankrike, frågar han sig.

Pálinkás jó reggelt . Godmorgon med palinka, en hälsningsfras som visar hur mycket ungrare värderar sitt brännvin.

För Gedeon Toth är det ett misslyckande att inte Ungern lyckats kapitalisera mer på det ungersktillverkade brännvinet, namnskyddat i EU sedan 2004 och något som är rent ungersk.

Det rent ungerska kopplas ihop med ekonomin inför valet. Hög arbetslöshet och djup ekonomisk kris förklaras allmänt med att ungerska företag diskrimineras i förhållande till utländska.

De utländska har fått statsstöd och lägre skatter och gjort vinster som bara försvunnit ut ur Ungern. Toth, som både forskar på högskolan för ekonomi och undervisar på Ekonomiska universitetet håller med.

– Det påverkar väldigt mycket den ungerska ekonomin och inte alltid på positivt sätt, säger han.

Men han ser också andra problem.

– De två stora problemen i Ungern är korruptionen överallt och att det finns för mycket politik. Överallt stöter man på politik istället för att folk arbetar på och gör sina jobb, anser han.

Oppositionspartiet Fidesz , som beräknas vinna valet 11 april, planerar att omförhandla utlandslånen bland annat från Internationella valutafonden IMF.

Budgetunderskottet riskerar att bli högre än det som IMF satt som mål. IMF konstaterar i en ny rapport att ekonomin förbättrats något i Ungern, men att risken ändå finns att landet inte klarar IMF:s krav för 2010 för att få låna.

Maria Persson Löfgren, Budapest
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".