Ingen överenskommelse i flygbranschens löneförhandlingar

Fackförbundet Transport sa på tisdagskvällen nej till medlarnas förslag till nya löner för drygt 3 000 flygtekniker, mekaniker och lastare. Facket hade krävt 775 kronor mer i månaden medlarnas bud var 450 kronor.

De 450 kronorna gällde alla bolag inom civilflyget utom SAS.


SAS har ett dyrare avtal med Transport och är dessutom mer ekonomiskt pressat. De anställda där erbjöds noll kronor i löneökningar mot att SAS skulle dra tillbaka en del försämringar som genomförts när det gäller arbetstider och lönetillägg.


Budet inte tillräckligt för Transport
Men det var inte tillräckligt, enligt Transports ordförande Per Winberg.


– Det vi har blivit erbjudna räcker inte till på det sättet att det väger upp de ekonomiska hänsyn som SAS vill att vi ska beakta, säger han.


Arbetsgivarna nöjda med budet 
För SAS är det mycket viktigt att Transport inte får igenom rena lönelyft. SAS har lyckats få alla övriga yrkesgruppers fackförbund att acceptera  frysta löner som ett led i försöket att få företaget på fötter igen.


Om Transport får igenom höjda löner så är risken stor att de andra facken kommer att kräva kompensation, så flygarbetsgivarna var nöjda med medlarnas bud.


– Vi ställde oss positiva till det budet men kunde dock inte anta det när sedan Transport skulle ha ett antal tilläggskrav till, säger förhandlingschefen Jonas Bernunger.


Fortsatt risk för flygstrejk
Medlingarna återupptas klockan tio på onsdagen.


Om det inte skulle bli någon uppgörelse så bryter Transports varslade strejk ut på fredag. En strejk som i ett fösta skede innebär att flygplan som tillhör SAS och SAS dotterbolag blir kvar på marken mellan klockan fem och tio på måndagsmorgnar och fredagsmorgnar.


Johan Prane
johan.prane@sr.se