EU-kritiskt s-nätverk bildat

Ett socialdemokratiskt EU-kritiskt nätverk bildades på tisdagskvällen. Nätverket ska verka för en folkomröstning om det kommande förslaget till ny EU-grundlag. Grundaren Sören Wibe bryr sig inte om att den socialdemokratiska partiledningen inte tycker om det nya nätverket.

–Den här frågan är oerhört viktig. Det handlar om att bilda opinion och sprida kunskap om EU:s grundlag och försöka åstadkomma en folkomröstning. Det är fullkomligt grundläggande demokratiska krav och oerhört viktiga för landet. Det är klart att vi måste göra det här, säger Sören Wibe.


Men i morse sa till exempel Margot Wallström i en intervju i Ekot att det här är att splittra partiet. Tar du inte intryck av sådant?


– Nej absolut inte. Hon var väl själv med om att bilda ett motsvarande nätverk i början av december om jag inte misstar mig. Jag tror tvärtom att vi som EU-kritiker har en viktig funktion att fylla i sammanhållande syfte i partiet. Vi legitimerar att man kan vara god socialdemokrat och samtidigt kritisk mot överstatligheten, säger Sören Wibe.


Ni är också kritiska till att listan inför valet till Europaparlamentet ser ut som den gör. Att det finns få EU-kritiker på den socialdemokratiska listan.


– Grunden för demokrati är ju att den valda församlingen åtminstone i sina huvuddrag återspeglar den befolkning man representerar, säger Sören Wibe.


Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se