Persson avvisar anklagelser om antisemitism

Statsminister Göran Persson avvisar Ariel Sharons anklagelser om att Sverige skulle tillåta antisemitism. Sharon baserar sin kritik bland annat på diskussionen om det konstverk föreställande en kvinnlig självmordsbombare som den israeliske ambassadören vandaliserade på Historiska museet.

– Jag tror inte att Ariel Sharon är den som i det här sammanhanget ska leda diskussionen. Det är viktigt att säga. Jag tänker fortsätta att kritisera hans politik. Det får aldrig förväxlas med antisemitism, säger Göran Persson.


– Staten Israel finns där och den ska fortsätta att existera inom säkra och erkända gränser. Det är många av oss som känner starkt för den. Men staten Israel har en regering som är värd kritik och den ska vi leverera. Det är två skilda saker, fortsätter han.


Har han misstolkat det hela?


– Om han angriper den växande antisemitismen i Europa så tycker jag att han har rätt, för den finns där och det måste vi se upp med. Men den består inte i att vi kritiserar den israeliska regeringen för deras misstag, för det begår de och den typen av politisk diskussion måste vi kunna föra, säger han.


Minnet av Förintelsen högtidlighölls
Göran Persson högtidlighöll på tisdagskvällen minnet av Förintelsens offer i synagogan i centrala Stockholm.


Sex miljoner judar dödades under andra världskriget. På tisdagen för exakt 59 år sedan öppnades portarna till koncentrationslägret Auschwitz utanför Krakow i Polen.


Folkmordskonferensen och konstutställningen på historiska museet har skapat ansträngda relationer mellan Israel och Sverige. Angreppet på konstverket av den israeliska ambassadören Zvi Mazel stöddes av premiärminister Ariel Sharon.


Israels ambassadör med i synagogan
Ett slag såg det ut som om Israel inte skulle komma från folkmordskonferensen. Men Zvi Mazel var med i synagogan på tisdagskvällen.


Göran Persson sa bland annat att han sett ökad fientlighet och angrepp mot judar i Sverige.


– Ytterst handlar det här om att vi visar att vi inte accepterar den här typen av beteende och hat, den här typen av attack på grupper som inte gör anspråk på någonting annat än att dela vardagen med oss andra, säger Göran Persson.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se