Li Shufu, Maud Olofsson och Stephen Odell. Foto: Jens Möller/SR.

Volvo får kinesisk ägare hösten 2010

Uppdaterad 18:00
I dag blev det helt klart att Volvo Personvagnar blir kinesiskt. Geely köper Volvo av Ford för motsvarande runt 13 miljarder kronor, berättade Fords finanschef Lewis Booth vid en presskonferens i eftermiddags.

Den stora nyheten i dag var egentligen inte att köpeavtalet skrevs under, utan att Geely faktiskt tar över ägandet i Volvo PV under tredje kvartalet, inte andra kvartalet som det har sagts tidigare.

Geelys grundare Li Shufu sa vid presskonferensen här i Göteborg att förseningen beror på att det är flera länder som ska granska och godkänna avtalet och att det tar tid.

Annars kom det inga nyheter i dag till exempel om om och i så fall när Volvo ska bygga nya bilfabriker i Kina, och inte om vem som ska leda företaget när nuvarande vd:n Stephen Odell av allt att döma snart lämnar Volvo.

Odell sa att Volvo just nu håller på att försöka öka produktionskapaciteten till att kunna bygga 390 000 bilar på årsbasis, nästan 60 000 fler än under det krisartade fjolåret, men det kom inga prognoser om hur många bilar Volvo ska kunna bygga på några års sikt.

Däremot poängterade Li Shufu att Volvo ska förbli Volvo och Geely förbli Geely..

I elva år har Volvo PV varit en del av biljätten Ford, där Volvo delar mycket av utvecklingen med övriga märken i koncernen.

Nu ska Volvo vara ett självständigt bolag, ett systerbolag till den kinesiska biltillverkaren Geely, med samma moderbolag; Zhejiang Geely Holding, helägt av Li Shufu.

För Volvoanställde Andreas Nylander har det känts som att Volvos försäljning till Geely har varit oundviklig.

– Det har ju inte funnits någon annan köpare. Om det blev någon så skulle det bli Geely för det skulle ju inte bli Ford i alla fall. Så långt har vi förstått.

Känner du dig lugnad nu av att affären är i hamn?

– Det är skönt att det är klart. Det går åt mycket energi till att fundera.

Näringsminister Maud Olofsson fanns med på dagens presskonferens. Hon välkomnar Volvos nya ägare, och om Volvo under Geelys regim vill ansöka om lån hos Europeiska Investeringsbanken för att få råd att utveckla mer miljövänliga bilar så kan staten mycket väl ställa upp med lånegarantier.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".