Glada miner trots resultatlösa förhandlingar. Foto: Sakchai Lalit/Scanpix.

Ansträngda leenden på mötet i Bangkok

I Thailand har premiärministern i dag haft tre timmar långa förhandlingar. Mötet avslutades utan resultat, men det ska återupptas i morgon.

Med demonstranterna som kräver regeringens avgång, de så kallade rödskjortorna.  Men mötet, som direktsändes i thailändsk TV, slutade utan resultat.

Tonen var artig när premiärminister Abhisit Vejjajiva mötte tre av rödskjortornas högsta ledare. Men leendena var ansträngda och deras budskap blottlade den djupa klyfta som skiljer dem.

I tre timmar la de fram sina positioner. Alltihop direktsändes i thailändsk TV. Det var ett krav från rödskjortorna, en gruppering som hämtar sitt främsta stöd från fattigare delar av Thailand.

När samtalen var över för dagen stod det klart att Abhisit inte verkade närmare att ge efter för rödskjortornas krav: att regeringen utlyser nyval. Rödskjorteledaren Jatuporn Prompan sa att samtalen inte uppnått någonting.

Därmed fortsätter Thailands politiska drama utan någon lösning i sikte. Få tror på något genombrott när samtalen återupptas i morgon kväll.

Tusentals rödskjortor i centrala Bangkok såg mötet på stora TV-skärmar. 

Rödskjortorna, av vilka många stödjer den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra, anser att regeringen kom till makten på ett odemokratiskt sätt. De anklagar den Englands-födde Abhisit för att vara en marionett åt armén och etablissemanget i Bangkok.

Efter över två veckors huvudsakligen fredliga protester har rödskjortorna de senaste dagarna blivit mera beredda att direkt konfrontera militären. I går bröt de igenom avspärrningar på flera håll men soldaterna hade order om att inte tillgripa våld.

Samtidigt har Thailand skakats av en serie oförklarade granatattacker mot mål med koppling till regeringen.

Det väcker farhågor om att krisen kan bli mera våldsam.

Bara timmar innan dagens samtal började hade Abhisit i ett TV-tal sagt att han inte var redo för samtal med rödskjortorna. Men som ett tecken på den snabbt föränderliga situationen i Bangkok ändrade han sig, uppenbarligen efter ett ultimatum från rödskjortorna att de annars tänkte storma den militärförläggning dit Abhisit och övriga regeringen sedan två veckor tagit sin tillflykt.

Rödskjortorna säger att de slåss för att flytta makten från etablissemanget till folket. Men rödskjortornas kritiker säger att de är bara är verktyg i händerna på den två gånger folkvalde men korruptionsdömde Thaksin, som gått i landsflykt.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".