V lovar trovärdighet och bred välfärd

I dag inledde vänsterpartiet sin förvalskampanj i Fagersta i Västmanland. Inför ett hundratal kommunal- och landstingspolitiker talade Lars Ohly bland annat om vikten av bred välfärd.

En fråga som han särskilt vill lyfta fram var barnfattigdomen i Sverige.

– Vi vet att människor är olika och vi behandlar människor olika. Därför måste vi utforma en politik som ger stöd till de fattiga barnen och till deras föräldrar, oftast ensamstående mammor.

Gratis mediciner till barn, nattdagis och en helt avgiftsfri skola. Det var några av förslagen som Lars Ohly förde fram när han inledde partiets förvalskampanj under parollen världens bästa välfärd. Välfärden ska ha en bred bas sa Ohly och tog hjälp från brittiskt konservativt håll.

– När kriget startade så ville några av kabinettssekreterarna i den brittiska regeringen skära ner på kulturbudgeten för att i stället förstärka krigsbudgeten, varpå Winston Churchill lär ha sagt: "Vad ska vi då försvara?" 

Mot sig har Lars Ohly ett lågt förtroende bland väljarna. Det har inte kommunalrådet här i Fagersta, Vänsterpartisten Stig Henriksson. Hans parti fick unika 58 procent i förra kommunalvalet och har förstås egen majoritet.

Stig Henrikssons egen popularitet, inte minst för hans sätt att sköta kommunens ekonomi, är kanske den viktigaste förklaringen.

Han har till och med fått pris från Skattebetalarnas förening.

Fagerstabon Kent Andersson röstar på vänsterpartiet i kommunalvalet för hur ekonomin sköts men på Lars Ohly ska han inte rösta.

– Här i kommunen funkar det med Vänstern. Det funkar jättebra. Man får se på det som på vardagsekonomin. Man kan inte slösa med pengar.

Men du litar inte på Lars Ohly lika mycket när det gäller att sköta den nationella ekonomin?

– Nej det gör jag faktiskt inte.

Lars Ohly, hur ska du få Kent Andersson att rösta på Vänsterpartiet i riksdagsvalet?

– Vi ska visa att vi är ett parti, lokalt, regionalt och centralt. Vi visar samma idéer, samma förändringsvilja och också tar samma ansvar, säger partiledaren Lars Ohly.

Stig Henriksson, kommunalråd, vilka lärdomar kan Vänsterpartiet nationellt dra av framgångarna här i Fagersta?

– Med all respekt för olikheterna så tror jag ändå att det finns vissa saker. Det gäller att få folk att förstå att vi har en ekonomisk trovärdighet och att vi kanske inte kan prioritera allt samtidigt. Det är nog den viktigaste lärdomen som vi har gjort, säger vänsterpartisten Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".