Tveksamhet i FN om delegation till Irak

I FN-högkvarteret i New York är reaktionerna blandade efter generalsekreterarens besked på tisdagen om att han är bredd att sända en delegation till Irak. Delegationen ska undersöka möjligheterna om det går att hålla allmänna val i Irak före den 1 juli i år. Då är det meningen att USA-alliansen ska lämna över makten till irakierna.

Officiellt välkomnar FN-diplomater Kofi Annans planer, inofficiellt är tveksamheten större. Visserligen anser en majoritet av säkerhetsrådets medlemmar att det är bra att FN nu kan få en mer konkret och central roll i återuppbyggnadsarbetet och stödja irakierna, samtidigt sitter  fortfarande taggar kvar efter förra vinterns hårda motsättningar kring kriget.


De kritiska anser att  världsorganisationen genom att engagera sig i valplaneringen åtminstone delvis riskerar att legitimera kriget i efterhand.


USA hoppas på FN
USA hoppas ju att FN ska hjälpa till att finna lösning på frågan om allmänna val kan hållas redan i år, ett krav från framför allt shiamuslimskt håll, men som Washington anser är praktiskt omöjligt.


FN-diplomater säger till Ekot att det också finns en stark oro över att de fortsatta attackerna i Irak kommer sätta stopp för världsorganisationens hjälp, Kofi Annan gjorde ju på tisdagen klart att säkerheten måste garanteras innan någon delegation kan sändas dit. All internationell personal drogs bort från landet efter attacken mot FN-kontorer i Bagdad i augusti då 22 personer dödades.


Svårt beslut
Diplomater säger att det är svårt att se hur USA-alliansen inom en överskådlig framtid ska kunna ge en sån säkerhetsgaranti, med tanke på att soldater och civila irakier dödas nästan dagligen. Som en av de uttrycker det, det låter som en klyscha, men det är ett mycket svårt beslut Kofi Annan i slutänden måste fatta.


Den tyske FN-ambassadören Gunther Pleugers välkomnade igår kväll FN-chefens försiktiga inställning när det gäller delegationen, och fortsatte, appropå säkerheten, vi kan bara hoppas att inget hemskt kommer att hända.


Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se