Li Shufu, Maud Olofsson och Stephen Odell. Foto: Jens Möller/SR.

Volvo PV ska vara kvar i Göteborg

I går stod det klart att Geely blir den nya ägaren till Volvo PV. Det har funnits farhågor om att Geely skulle flytta produktionen från Europa, men Li Shufu, ordförande i Geely, var noga med att säga att Geely blir kvar i Göteborg.

Geely har för avsikt att bevara Volvos identitet och varumärke, det betonade Li Shu Fu under presskonferensen igår.

Geely betraktar Volvo som ett svenskt företag och ledningen ska även framöver finnas i Göteborg, sa han.

Inte heller Annelie Hulthén, kommunalråd i Göteborg ser några faror med att Volvo nu blir kinesiskt.

– Geelys ägare gör ett mycket seriöst intryck och verkar ha ett genuint intresse i Volvo. Det är inte vilken bilfabriks om helst som han har gått ut och köpt utan det är Volvo. Det låter som att han tänker ta väl vara på vårat Volvo.

Vad betyder affären för Göteborg?

– Det betyder mycket att vi får en säkerhet i att Volvo finns kvar här. Jag tycker också att vi fick det budskapet i dag.

Vad tror du att det betyder för bilindustrin?

– Det återstår att se. Just nu säger Geely att man separerar Geely och Volvo och att man behåller Volvo som det är. Vad det innebär för produktutveckling och annat återstår att se tror jag.

Kan vi vara lugna nu?

– Ja, det tycker jag. Så lugna som det går att vara på den här typen av marknad, säger Annelie Hulthén, kommunalråd i Göteborg.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".