Blair vann ödesomröstning i parlamentet

Storbritanniens premiärminister Tony Blair klarade sig med knapp nöd undan ett nederlag i parlamentet på tisdagskvällen. Med bara 5 rösters övervikt godkände underhuset den kontroversiella lagen om terminsavgifter på universiteten. Senare under onsdagen väntar en ny prövning för den brittiske premiärministern.

Tony Blair hade satt sin auktoritet på spel för att få igenom de höjda universitetsavgifterna mot stora delar av den egna parlamentsgruppens vilja. Ett nederlag i vad Blair ser som en mycket viktig del av sitt reformprogram för den offentliga sektorn hade varit  förödande, och ända in i det sista såg det ut som om han skulle förlora.


Knapp vinst
Han vann, men bara med en hårsmån, och nästan en fjärdedel av Labours parlamentsgrupp röstade emot honom eller lade ner sina röster.


Men principbeslutet är nu fattat om avgifter från år 2006 på maximalt nästan 40 000 kronor om året på de engelska universiteten. För att komma dit har Blair tagit ytterligare en konfrontation med stora delar av sitt eget parti, och för varje gång han gör det växer partirebellernas skara.


Utredning om självmord 
Men Blair klarade sig om än knappt från ett förutspått nederlag på tisdagskvällen och ska man tro tidningsuppgifter på onsdagen kommer han att klara sig helskinnad ur dagens prövning också. Vid lunchtid offentliggörs utredningsrapporten om vapenexperten David Kellys självmord förra sommaren. 


Kelly hade namngivits som källan bakom en BBC-rapport där regeringen anklagades för att medvetet ha överdrivit Iraks vapeninnehav i syfte att rättfärdiga kriget.


Enligt tabloidtidningen The Sun, som säger sig ha fått läckta uppgifter om rapporten kommer Blair att gå helt fri från kritik.


Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se