1 av 2
Passagerare evakueras från tunnelbanestationen Park Kulturij. Foto: Misha Japaridze/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.
ryssland

Blodigaste attentatet på sex år

Uppdateras löpande
Minst 37 personer har dött i två kraftiga explosioner i Moskvas tunnelbana, enligt ryska nyhetsbyråer. Två kvinnliga självmordsbombare misstänks ha utfört attentatet.

Den första explosionen inträffade ombord på ett tåg på Lubjankastationen, säger en taleskvinna från räddningsdepartementet till Itar-Tass. Flera människor, både på tåget och på perrongen, dödades.

En andra explosion ska ha inträffat i Moskvas tunnelbana, den här gången på en annan station, Park Kulturij, uppger ryska nyhetsbyråer, enligt Reuters. Även där finns dödsoffer.

Minst 38 människor har skadats i explosionerna. Attentatet är det blodigaste som drabbat Moskva på sex år, uppger myndigheterna.

Ingen har tagit på sig dådet, men misstankar riktas mot grupper i norra Kaukasus. Åklagare har inlett en brottsutredning om "terrorism", uppger en talesman för åklagarämbetet.

– Myndigheterna i Ryssland har officiellt kallat det här för en terrorhandling. Man säger att det var självmordsbombare som genomförde dådet, säger Ekots reporter Sten Sjöström som är på plats i Moskva.

– Att explosionerna var samordnade talar för att det var ett attentat.

Enligt säkerhetstjänsten FSB och Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov var båda förövarna på måndagen troligen kvinnor.

Det har varit flera attentat i tunnelbanan i Moskva de senaste åren och Sten Sjöström vittnar om en utbredd rädsla bland människor.

– Det råder rädsla och det är aggressiv stämning bland invånarna i Moskva. Man har fått leva i flera år med återkommande attentat, säger han.

– Idag ser man att det är många som promenerar, dels för att tunnelbanan fungerar dåligt dels på grund av rädsla för nya attentat.

Den första explosionen inträffade nära den ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudkontor.

Svenska ambassaden i Moskva hade strax före klockan åtta svensk tid inte någon information om huruvida någon svensk medborgare har drabbats av tunnelbaneexplosionerna eller ej.

– Nationaliteter är inte kända än, vare sig på skadade eller döda, så det är för tidigt att säga men vi kommer naturligtvis att försöka få fram den informationen så snabbt som möjligt, säger Torbjörn Sohlström, minister vid ambassaden till nyhetsbyrån TT.

Tidigare har militanta tjetjenska grupper tagit på sig flera sprängdåd i huvudstaden, men den senaste åren har det varit lugnt. Däremot har våldet trappats upp i själva Tjetjenien de senaste månaderna. Den Moskvavänliga regeringen där försöker krossa ett islamistiskt färgat uppror.

De drabbade tunnelbanelinjerna är stängda men andra linjer hålls öppna. Polis kontrollerar alla större väskor vid ingångarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".