Handelsstrejken skjuts upp till efter påsk

Uppdaterad 12:29 
Det blir ingen strejk i butikerna i påsk. Handelsanställdas förbund gick i morse med på att skjuta upp sitt strejkvarsel till efter helgen.

–  Det betyder två bra saker. Det ena är att vi får mer tid att förhandla, vi kom egentligen inte igång förrän i slutet av förra veckan. Det andra är att det har räddat påskhandeln för många handlare och det är naturligtvis bra, säger Dag Klackenberg, vd för Arbetsgivarorganisationen Svensk Handels.

Den hotande strejken i påsk, där facket hade varslat om att 5 000 handelsanställda skulle lägga ner sitt arbete har skjutits upp till den 8 april.

Efter att arbetsgivarna inom industrin i fredags tecknade avtal med IF Metall kunde också handelns avtalsförhandlingar ta fart på allvar, eftersom det nu finns ett riktmärke.

Och det var medlarnas förslag att skjuta upp strejken.

– Vi har uppnått det primära med vårt konfliktvarsel, att få igång förhandlingarna. När vi nu är inne i reala förhandlingar som börjar gå framåt vore det oklokt att avbryta dem, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström.

Det är inte så att ni gett vika för arbetsgivarnas påtryckningar när de anmälde er till Arbetsdomstolen?

– Nej, eftersom vi anser att vi har rätt där så har vi inte vägt in det.

Arbetsgivarna Svensk Handel försökte förhindra en strejk i påsk, genom att anmäla facket till Arbetsdomstolen eftersom man ansåg att Handelsanställdas förbund inte sagt upp avtalet på rätt sätt. Den stämningsansökan tog Svensk Handel i dag tillbaka.

När förhandlingarna nu kommit igång återstår en del komplicerade frågor. Förutom lönenivåer, handlar det bland annat om frågan hur arbetsgivarna ska få använda sig av bemanningsföretag.

Men enligt Dag Klackenberg så går förhandlingarna framåt.

– Det är en konstruktiv ton i våra försök. Vi har hårda motsättningar, men god stämning, säger han.

Du låter hoppfull?

 – Jag är faktiskt hoppfull, det är ju så att vi måste få ihop det här.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".