1 av 3
Människor går över Krymskybron i närheten av tunnelbanestationen Park Kulturij. Foto: Misha Japaridze/Scanpix.
2 av 3
Klicka för grafik.
3 av 3
Två kvinnliga självmordsbombare tros ligga bakom dådet. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

Kaos i Moskva efter sprängattentaten

Uppdaterad: 15:17
Moskvas tunnelbana har varit delvis paralyserad under förmiddagen efter sprängattentaten i morse. Den ryska säkerhetstjänsten hävdar att de två självmordsbombarna kom från Kaukasusområdet och antyder därmed att dådet hänger samman med konflikten i Tjetjenien.

Oupphörligt ropar högtalaren i Moskvas tunnelbana ut vilka linjer där trafiken är stoppad och uppmanar passagerarna att välja andra transportsätt.

Vid Ljubjanka-stationen i centralaste Moskva där den första explosionen ägde rum är det helt stopp och avstängt. Vid tvillingstationen Kuznetskij Most där tågen fortfarande går, de två stationerna hänger ihop, där är det mängder med poliser som ska förhindra eventuella fortsatta attentat.

Närmare 40 människor dödades i de två sprängdåden mitt i värsta rusningstrafiken.

– Det är fruktansvärt, det är det enda jag kan säga. Vi är chockade, säger Zhanna Muradova. Moskva har varit med om många terrordåd tidigare men man kan aldrig vänja sig.

Nu försöker hon få tag på en taxi eftersom hennes tunnelbana inte går. Många är också rädda för att ta tunnelbanan och det är en spänd stämning i vagnarna.

Men Viktor Kolobov är till skillnad från många inte rädd. Kolobov litar på att polisen kommer att göra sitt jobb och garantera säkerheten.

En äldre man, Viktor Garisjev, säger att han fortfarande går runt med stor oro i kroppen, vilket inte är att undra på.

– Jag missade precis ett av tågen som exploderade, säger Garisjev.

Dörrarna slog igen framför näsan på honom.

– Det var en ren tillfällighet att jag inte kom med. Andra klarade sig inte, det är sorgligt och bittert, säger han.

Ingen gruppering har ännu förklarat att de var de som låg bakom sprängattentaten. Enligt de ryska myndigheterna utfördes de av två kvinnliga självmordsbombare som kom från det oroliga området i norra Kaukasus där bland annat Tjetjenien ligger.

Tjetjenska separatister har tidigare genomfört terrordåd i Moskva men det finns inga bevis än så länge för att de skulle vara de som genomfört dagens attentat.

Rysslands president Dmitrij Medvedev har beordrat skärpt säkerhet vid alla transportmedel i hela Ryssland.

– Ryssland kommer att bekämpa terrorn ända till slutet och utan att tveka, säger Medvedev.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".