Ny styrelse i eftermiddag i Skandia

I eftermiddag håller försäkringskoncernen Skandia extra bolagsstämma och där kan ägarstriden som blossat upp de senaste veckorna få nytt bränsle. Tusen aktieägare ska försöka komma överens om vilka som under det närmaste året ska leda det av skandaler präglade bolaget.

Ett misskött bolag som tappat i förtroende hos både kunder och allmänheten. Så kan man bäst beskriva Skandia det senaste året.


Cheferna har fått hundratals miljoner i extra ersättning, deras bostäder har lyxrenoveratsoch vidlyftiga affärer genomförts. Allt ifrågasätts av advokater och ekobrottsutredare.


I dag är det dags för ägarna i det skandaliserade bolaget att bestämma sig för fortsättningen.


Ny styrelse i eftermiddag
I eftermiddag ska en ny styrelse väljas. Frågan är om nomineringskommittén blir överens. Hittills har de inte lyckats vaska fram en ordinarie ordförande. Istället har de bråkat om namn och nationalitet.


Den grupp som ska ta fram kandidater, nomineringskommitten, får underkänt av flera stor ägare. Sällan har vi sett sånt dåligt jobb, säger ett par institutionella ägarna  till Ekot.


Mest skäll har investmentbolaget Industrivärden fått för att man behöll sin plats i den strategiskt viktiga kommittén samtidigt som man sålde alla sina Skandiaaktier i slutet av förra året.


By hoppade av
Carl Olof By, vice vd i Industrivärden, hävdade länge att andra Skandiaägare övertalalade honom att stanna kvar.


På tisdagen hoppade han av i alla fall.
–Jag har gjort mitt, säger han.


Bland de tusen aktieägare som kommer till stämman i dag finns säkert en och annan som undrar varför  inte den sedvanliga punkten, övriga frågor, finns på dagordningen på en stämma i ett bolag där så många viktiga och allvarliga frågor ännu inte fått nåt svar.Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se