1 av 2
Klicka för grafik.
2 av 2
ryssland

Medvedev beordrar skärpt säkerhet

Uppdaterad: 16:33
Dödstalet från de två sprängdåden i Moskva i morse har stigit till 38. Det var mitt i rusningstrafiken som två självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar i tunnelbanan och myndigheterna hävdar att attentaten har att göra med konflikten i norra Kaukasus.

– Det som hänt är fruktansvärt och det är obehagligt bara att åka tunnelbana, säger Ljudmilla Ljukanova som kommer ut från tvillingstationen till en av de drabbade tunnelbanestationerna.

– Det var en spänd och nervös stämning där nere, säger hon. Många Moskvabor har tagit sig till arbetet till fots i dag.

Övervakningskameror visar hur människorna i panik försökte ta sig ut och upp på gatan efter explosionerna på de två stationerna i centrala Moskva. Ett 30-tal människor har fått allvarliga skador och det är risk att dödstalet kommer att stiga.

– Förmodligen är det någon typ av al-Qaida som vill destabilisera läget i Ryssland, säger Jevgenij som inte vill säga sitt efternamn. Han medger att det känns ruskigt att åka tunnelbana nu, men vad ska man göra.

Nere i tunnelbanan upprepar högtalaren gång på gång vilka linjer som är indragna och passagerarna uppmanas att välja andra transportsätt.

Den äldre Moskvabon Viktor Garisjev säger att han fortfarande skakar, han klarade sig med ett nödrop.

– Jag missade precis ett av tågen som exploderade, dörrarna slog igen framför näsan på mig. Andra klarade sig inte. Det är sorgligt och bittert, säger han.

Enligt de ryska myndigheterna utfördes sprängdåden av två kvinnliga självmordsbombare och man hävdar att de sannolikt kom från norra Kaukasus där Tjetjenien ligger.

Tjetjenska separatister har tidigare genomfört terrordåd i Moskva men ännu har inga bevis lagts fram om dagens attentat.

Klart är i varje fall att trots att Moskva deklarerade att kriget i Tjetjenien var avslutat för ett år sedan så har läget i norra Kaukasus närmast blivit oroligare.

President Dmitrij Medvedev beordrade efter dagens attentat skärpt polisbevakning inom bland annat allmänna kommunikationer och han sa att kampen mot terrorismen kommer att föras vidare med målmedvetenhet.

Rysslands, som det anses, starke man premiärminister Vladimir Putin avbröt direkt ett besök i Sibirien och förklarade på sitt som vanligt mer rättframma sätt att terroristerna kommer att förintas.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".