Socialstyrelsens rapport.

Fattigdomen minskar men klyftorna ökar

Fattigdomen i Sverige har minskat sedan 1990-talet, men samtidigt har inkomstskillnaderna ökat, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Johan Sterndal, socialchef i Solna, känner igen sig i rapporten. Antalet personer i kommunen som får socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter, har minskat.

– Rent statistiskt, ja. Antalet hushåll med försörjningsstöd minskar, även nu i värsta krisen på länge.

På socialkontoret i Solna är siffrorna från Socialstyrelsens rapport, som presenterades i dag, redan välkända.

Rapporten visar bland annat att fattigdomen minskat sen 1990-talet. Från 1997 till 2007 halverades andelen fattiga, alltså de som lever under socialbidragsnormen. 2007 var de fem procent, mot 11 procent i mitten av 1990-talet.

Socialbidragsnormen varierar i landet, för en ensamstående i Stockholm handlar det om cirka 8 000 kronor, för en ensamstående med barn cirka 12 000 kronor i månaden. Normen är något lägre i Göteborg och Malmö.

Men även om rapporten visar att andelen fattiga minskat, så går det också att se att det finns omkring 300 000 personer i Sverige som är långvarigt fattiga.

Och fattigdom hör också samman med andra problem, som till exempel ohälsa. Det är välbekant för Johan Sterndal, socialchef i Solna.

– Eländet kommer sällan ensamt, folk kan knäckas av arbetslösheten och då kommer andra sjukdomar till.

Eftersom Socialstyrelsens rapport bara redovisar siffror fram till 2007 kan Socialstyrelsen inte svara på hur lågkonjunkturen som slagit till sedan dess påverkat fattigdomen i landet.

Flera ekonomer som Ekot talat med säger att det är rimligt att anta att fattigdomen har ökat de senaste två åren.

Men frågar man socialchefen i Solna är bilden ljusare. Johan Sterndal säger att antalet personer som får socialbidrag har fortsatt att minska även de senaste åren, trots den ekonomisk krisen.

– Ja, peppar, peppar, vi har klarat oss bra. Den är kanske inte riktigt över, men så här långt.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".