Terrororganisationer finansieras från Norge

Under två år har expertgruppen hos Oslopolisen kartlagt kriminella miljöer i Norge för att se om pengar går till terrororganisationer. Det skriver tidningen Aftenposten.

Gruppen pekar ut 25 personer som man påstår sänder pengar till sådana organisationer. Flera av dem är tidigare dömda för allvarliga vålds- och narkotikabrott och de driver stora och små restauranger som kebabserveringar i Oslo och övriga Norge.


Flera identiteter
Vissa opererar med flera identiteter. Pengarna går enligt norska polisen till kurdiska och islamistiska nätverk. De är bland annat kurder, iranier, irakier, jugoslaver, afghaner och några norrmän som sänder pengar till bland annat kurdiska PKK, till al-Qaida. Från vissa personer har miljonbelopp sänts via kurirer.


Poliserna har inte klarat att följa pengaströmmarna hela vägen fram, skriver Aftenposten, men expertgruppen är ändå säker på att personerna finansierar terror.


De senaste åren har norska myndigheter kommit med forskningsrapporter om terror och polisen har gjort granskningar.


Stora resurser satsas också eftersom norska intressen har hotats av terrornätverket al-Qaida.


Stor omfattning
Norska terrorforskare menar att det polisen nu kommit fram till var väntat, men att omfattningen är större än de tidigare trott. Samtidigt ifrågasätts nu allt oftare vilka som får uppehållstillstånd i Norge av myndigheterna.


Den terrormisstänkte och häktade mulla Krekar har blivit en följetong i norska medier, nyligen sa riksåklagaren att flera hundra krigsförbrytare kan finnas i landet.


Det har också väckt starka reaktioner att två flygkapare som kapade ett plan till Gardemoen fick uppehållstillstånd. Debatten fortsätter. Och inom kort så ska Oslopolisen hålla en presskonferens om kartläggningen av terrorfinansieringen ochpoliserna kommer då att berätta om hur de ska gå vidare.


Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".