Konkurshot för finskt lågprisflyg

I Finland råder det dramatik kring lågprisflygbolaget Flying Finn. Bolaget startade för knappt ett år sedan, som den första verkliga utmanaren till Finnair på inrikes flygningar. Men nu kommer motgångarna slag i slag och Flying Finn står bokstavligen på konkursens brant.

”Vi är beredda att lämna in konkursansökan”,  sade Flying Finns ledning igår kväll. Idag på förmiddagen ville lågsprisbolaget istället försöka skaffa fram de 2,5 miljoner euro som akut behövs och genomgå en skuldsanering. Ovissheten för de 20 000 resenärer som bokat och betalat biljetter från Helsingfors till orter som Ivalo, Uleåborg eller Rovaniemi eller Kittilä i norr, till Vaasa eller till Kuopio, Joensuu med flera platser i öster är hur som helst stor. Många av dem riskerar att förlora sina pengar. Flying Finns två maskiner med omkring 150 sittplatser vardera flyger inte tills vidare. Företaget blev snabbt populärt med 30-40 procent lägre priser än statliga Finnair vars inrikesmonopol allvarligt utmanades. Hos Konkurrensverket ligger dock en anmälan från i höstas från Flying Finn om att Finnair skulle utnyttja sin marknadsdominans på ojust vis. Företagets läge blev inte bättre när Luftfartsverket häromdan förklarade nuvarande vd:n olämplig på grund av personligt ekonomiskt trassel. Och nu tycks alltså ägarna, bland  dem flerfaldige finske rallymästaren Juha Kankkunen, tröttna på att konkurrera inrikes med Finnair.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".