WHO:s influensaexpert Keiji Fukuda. Foto: Salvatore Di Nolfi/Scanpix.
Svininfluensan utreds

WHO låter granska pandemiutbrottet

Nu ska det utredas hur länder och myndigheter hanterade utbrottet av den så kallade svininfluensan, eller H1N1-pandemin.

Det är Världshälsoorganisationen, WHO, som ska utse en grupp med oberoende experter som ska undersöka om WHO och hälsomyndigheter överdrev influensans risker genom att pandemiförklara den. Detta för att säkra att nästa globala hälsonödläge hanteras på ett bättre sätt.

Genomgången ska utreda hur WHO och dess 193 medlemsstater förberett sig för och svarat på utbrottet, huruvida riskerna fullt ut förstods eller överdrevs, samt tillgången på vaccin i fattiga länder, uppger WHO:s influensaexpert Keiji Fukuda.

Utbrottet av  den så kallade svininfluensan, eller nya influensan, inträffade i april för ett år sedan och WHO har sedan dess bland annat fått kritik för att influensaexperter skulle ha alltför nära samarbete med läkemedelsindustrin som tjänat miljardbelopp på influensavaccinet.

Runt 17 000 människor har totalt dött av laboratorie-bekräftade fall av A/H1N1, men WHO misstänker att den riktiga dödssiffran är flera gånger högre.

Det är fortfarande oklart om svininfluensan har varit dödligare än den vanliga säsongsinfluensan, som årligen dödar tusentals människor. Men den är klart mildare än vissa av 1900-talets pandemier där miljoner dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".