Försäkringskassan i Nyköping. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Stor osäkerhet bland utförsäkrade

Förvirringen är stor bland de drygt 15 000 som utförsäkrades vid årsskiftet när den tre månader långa karensen nu är till ända. Många har inte fått besked om vad som ska hända framöver.

Försäkringskassan räknar med att närmare 40 procent av de drygt 15 000 vill tillbaka till sjukförsäkringen, men Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan är inte säker på att det blir så många.

– Det är jätteviktigt för mig att säga att man kan inte lova någon att man kan komma tillbaka till sjukförsäkringen. Det där språkbruket gör att medborgare kommer att fara illa, utan man kommer att ha rätt att söka ersättning igen, och det är en helt annan sak.

I dag har de första sjukskrivna som fick lämna sjukförsäkringen vid årsskiftet varit utförsäkrade i 87 dagar. Därmed är karensen över och de kan om de vill söka sjukpenning igen.

Det här är den första gruppen, sedan regeringen ändrade reglerna 1 juli 2008, som tvingats lämna sjukförsäkringen, haft tre månaders karens, och nu alltså kan pröva om de får bli sjukskrivna igen.

Frågan är då vad som nu händer med dessa drygt 15 000 personer. Vilka som är så friska att de anses kunna fortsätta på arbetsförmedlingen, eller gå upp i arbetstid för dem som har ett jobb. Och vilka som anses så sjuka att de kan få börja en helt ny sjukpenningperiod igen, och alltså komma tillbaka till sjukförsäkringen och börja från noll. Eller som Svante Borg på Försäkringskassan beskriver det.

– Jag säger så här, att det är ingen skillnad på mig och en person som tidigare varit i sjukförsäkringen och som nu har varit utanför ett tag. Vi bedöms precis på samma sätt.

Försäkringskassan räknar med att upp till 40 procent, eller 38 procent, av de 15 000 vill komma tillbaka och få sjukpenning igen. Men siffran är en uppskattning, varken Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan vet riktigt hur många de egentligen blir, säger försäkringsdirektör Svante Borg.

– Ingen aning. Det är väldigt svårt. Däremot måste ju jag som jobbar med det här försöka ansätta någon form av siffra så att vi kan boka möten. Vi ska ju vara en professionell kundorganisation.

Och även för de utförsäkrade är situationen oviss. Ekot har i flera reportage följt deltidsjukskrivna Mimmi Fritiofzon. Mimmi vet inte vad som händer efter månadsskiftet och hon oroar sig.

– Ja, det är klart att jag gör. Jag vet ju inte hur det kommer att bli med sjukförsäkringen. Jag vet ju inte om jag kommer att få någon sjukpenning från Försäkringskassan. Det är klart att jag vill gå tillbaka till sjukförsäkring på grund av att jag vill kunna koncentrera mig att komma upp i 100 procent på mitt jobb.

Men när du talade med din handläggare i dag fick du inget entydigt besked om att du kan bli sjukskriven igen?

– Nej, det fick jag inte, utan jag ska ansöka, säger deltidssjukskrivna Mimmi Fritiofzon.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".