Samma skola oavsett rött eller blått styre

Vad gör det för skillnad i skolan om man röstar på blått eller rött lag i kommunalvalet? UR:s program Skolministeriet och Skolfront har granskat skolans verksamhet och jämfört kommunerna med varandra. Path och Mejt på stan blev förvånade när de fick höra resultatet.

– Jag hade nog trott att det var större skillnader.

– Det är ju ganska lika egentligen. Det är inte så stora skillnader.

Skolministeriet och Skolfront har granskat de 149 borgerliga och de 92 vänsterstyrda kommunerna i landet. De blocköverskridande kommunerna har vi sållat bort.

När det gäller lärartäthet har borgerliga kommuner 8,3 lärare per 100 elever. De röda har 8,8.

Tittar vi på andelen lärare som saknar pedagogisk examen så är 12,7 lärare obehöriga i de blå kommunerna, jämfört med 11,9 i de röda. Stig Björn Ljunggren är doktor i statsvetenskap.

– Det är mycket snack och liten verkstad, kan man säga. Skälet till det är att det är mycket svårt att göra något dramatiskt åt skolan. Politikerna kommer och går men lärarrummet är det samma, så att säga.

Vi granskade även elevernas prestation i kommunerna. När man rensat bort föräldrars studiebakgrund och andra sociala faktorer som anses spela en stor roll, så får man fram ett så kallat salsavärde. Det är Skolverkets mått för att jämna ut sociala faktorer.

Kommunerna hamnar då på nästan lika. De röda kommunerna har ett betygspoäng på 204. Och de blå kommunerna har 205. Peter Wolodarski är chef för ledarredaktionen på Dagens Nyheter.

– Kommunpolitiken är ju betydligt mer pragmatisk. Man styrs inte så mycket av ett partiprogram, utan man försöker komma överens om det som är praktiskt möjligt. Därför är jag inte förvånad att ni får de här resultaten.

Skolministeriet och Skolfront har också tittat på hur eleverna mår. Likabehandlingsplaner ska finnas på alla skolor för att åtgärda bland annat mobbning. När vi har gått igenom alla de skolor som Skolinspektionen granskat under 2007 och 2008, så visade det sig att likabehandlingsplanerna underkändes i drygt 88 procent av skolorna i såväl röda som blå kommuner. Martina Mossberg, är Moderat ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge kommun.

– Att säga att lärarrummet består, att lärare inte går att styra. Det tror inte jag på. Vi politiker på lokal nivå måste bli tydliga med vad det är vi vill. Hur vi kommunicerar att det är kunskapsfokus som gäller. Där tror jag det är en stor skillnad mellan socialdemokratiskt styrda och moderat styrda skolor, säger Martina Mossberg, moderat kommunpolitiker i Haninge.

Andreas Viklund
avi@ur.se

Liv Weisberg
lwe@ur.se

Pia Fridén

Matz Lundin
matz.lundin@sr.se

Mer om kommunerna och skolan i kväll i programmet Skolministeriet från UR. Kl 21 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".