Chalmers i EU-projekt

Koldioxid kan förvaras i bergrum

Att samla in och förvara koldioxiden i bergrum under havsbotten, det kan vara ett sätt att få ner koldioxidutsläppen från industrin. På Chalmers tekniska högskola i GÖteborg pågår just nu ett EU-projekt kring hur industrierna i Skageracks- och Kattegattsregionen ska bli näst intill koldioxidneutrala.

– Högst upp ser vi brännaren där man eldar. Den är hjärtat i alltihopa. Under den, den stora runda, det är själva eldstaden, säger professor Filip Johnsson och förklarar hur testanläggningen för koldioxidavskiljning på Chalmers fungerar.

Att lagra koldioxid i berggrunden, det är en metod som EU tror på. Redan om fem år hoppas man att 12 storskaliga demonstrationsanläggningar ska finnas i bruk i Europa.

En av dem hamnar kanske på västkusten. Just nu pågår ett projekt på Chalmers som ska undersöka hur metoden ska kunna användas på alla stora industrier i regionen kring Skagerack och Kattegatt, säger Jan Kjärstad forskningsingenjör på Chalmers.

– Vi ska se på alla industrier som har stora koldioxidutsläpp och pröva möjligheten att samla in koldioxiden. Det handlar om transport och lagring av koldioxid. Alla större industrier i regionen är direkt delaktiga, säger Jan Kjärstad.

Men för att planerna ska bli verklighet måste det bli så dyrt att köpa utsläppsrätter att det lönar sig att lagra koldioxiden. Samtidigt måste den här tekniken bli billigare, säger Jan Kjärstad.

– Man räknar med att per dag få en koldioxidkostnad på mellan 80-90 euro per ton koldioxid. Men man måste ner till mellan 30-40 euro för att det ska bli konkurrenskraftigt.

Kan man sluta bekymra sig över att man eldar olja nu?

– Absolut inte. Först ska vi göra tekniken kommersiellt gångbar. Sedan har vi bara löst de stora stationära utsläppen. Transportsektorn måste till exempel också minska utsläppen, säger Jan Kjärstad, forskningsingenjör på Chalmers.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".