Rysslands president Dmitrij Medvedev i Moskvas tunnelbana. Foto: Vladimir Rodionov/Scanpix.
Terrordådet i Moskva

Medvedev går i Putins spår om Kaukasus

Gårdagens sprängattentat i Moskvas tunnelbana är det allvarligaste terrordådet i Ryssland på sex år. Att döma av president Dmitrij Medvedevs första ord efter dåden kan det bli en betydande skärpning av politiken i norra Kaukasus.

Ryska myndigheter har starkt antytt att tjetjenska separatister är ansvariga.

– De som ligger bakom sprängdåden är inget annat än odjur, och det är ingen tvekan: vi kommer att finna dem - och döda dem alla, sa president Medvedev i samband med att han la blommor på perrongen i en av tunnelbanestationerna.

Medvedev lät nästan lika kallhamrad som nuvarande premiärministern Vladimir Putin brukar göra. Det senaste året har Medvedev också börjat låta mer och mer som Putin i frågor som rör utrikes- och säkerhetspolitik.

Men under den tuffa ytan verkar det också finnas något annat, efter de hårda inledande orden föreföll Medvedev främst intresserad av hur säkerheten ska kunna förbättras i de allmänna kommunikationerna.

Den hårda linjen i Kaukasus är mest förknippad med Putin, och terrordådet i går blir därigenom en utmaning mot honom eftersom det visar att trots tio års krig eller krigsliknande förhållanden så är det inte lugnt i området.

De senaste åren och inte minst under Medvedev har fokus förskjutits något, bort från renodlat militära metoder till en insikt om att de sociala förhållandena måste radikalt förbättras i det utfattiga Kaukasusområdet om läget ska kunna stabiliseras.

Den hårda linjens män kan nu se en möjlighet att vrida klockan tillbaka. Frågan är om Medvedev kommer att motsätta sig det.

Terrorhändelser kan också påverka den allmänna politiken. Skolockupationen i Beslan 2004 ledde till exempel till att dåvarande presidenten Putin ökade toppstyrningen av det ryska samhället. Den här gången säger Medvedev att inget ska göras som undergräver medborgarnas fri- och rättigheter.

Om det finns någon skillnad mellan Putin och Medvedev är svårt för en utomstående att bedöma. Men om det är så, så är det viktigt vem av de två som är starkast. Och de allra flesta anser att Putin är den verklige härskaren i Ryssland.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".