Regeringen satsar på att stärka unga flickors självbild

För att stärka unga flickors självbild har regeringen startat projektet ”Flicka”. Bakgrunden är att många unga flickor mår dåligt, har dåligt självförtroende och har svårt att värja sig mot det kvinnoideal som presenteras i bland annat reklam och media.

Barn- och familjeminister Berit Andnor tycker att det finns mycket att göra för att förbättra de unga flickornas situation.


–  Kommersialiseringen och sexualiseringen av vardagen är ju oerhört omfattande och vi vet att många unga flickor mår dåligt av detta. Vi vill skapa en motkraft mot detta och se till att få en dialog med branschen och också skapa en diskussion och ett engagemang bland unga flickor och pojkar, säger Berit Andnor.


Omfattar flickor mellan 10 och 14 år
Projektet kommer att pågå under hela 2004. Målgruppen är flickor i åldrarna 10 till 14 år men det finns en målgrupp till –medierna och reklambranschen.


Representanter därifrån ska vara med i projektet för att diskutera hur flickor påverkas av de bilder av kvinnor som presenteras på till exempel reklamaffischer och i tv-såpor. Målet är att skapa debatt kring unga flickors självbild och hur den formas.


Projektgruppen kommer att resa runt i landet för att träffa ungdomar, berättar projektledaren Sara Damber.


– En turnébuss kommer att åka runt och besöka ungefär 24 städer eller kanske fler. Den kommer att köra från Luleå i norr till Malmö i söder, säger hon.


”Flickorna är viktigast”
Tanken med turnébussen är att nå både ungdomar och lokala organisationer och föreningar som arbetar med unga flickor och pojkar. Det är dock flickorna som är viktigast, enligt barn- och familjeminister Berit Andnor.


– Pojkarna finns naturligtvis med men det är flickorna som far illa. Det är de som har sämst självförtroende och det är flickor som marknadsföringen av till exempel underkläder fokuseras på, säger barn- och familjeminister Berit Andnor.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".