Foto: Henrik Montgomery/PRB

55 länder antog deklaration mot folkmord

När den internationella konferensen mot folkmord i Stockhom avslutades på onsdagen antogs en slutdeklaration om ansvaret att bidra till att stoppa framtida folkmord. Deklarationen är inte lagligt bindande och det var bara drygt 55 länder närvarande, men statsminister Göran Persson menar ändå att den kan ha betydelse.

–Det blir något som kan tas fram av inhemska påtryckningsgrupper och opinionsbildare i länder runt omkring i världen och säga titta, ni var i Stockholm och ni skrev på den här deklarationen. Varför gör ni ingenting, sa Göran Persson.
 
– Vi som arbetar med frågor om folkmord forskar på dagen och gråter på natten, sa regeringens rådgivare professor Jehuda Bauer, när konferensen avslutades, som en påminnelse om tragiken och sorgen i de frågor som politiker och akademiker har sysslat med i tre dagar under konferensen.


Slutdeklarationen understryker bland annat vikten av att på ett tidigt stadium upptäcka tecken på ett annalkande folkmord och ansvaret för världens stater att då göra något.


Brist på vilja
Det är oftast inte information om faran som saknas, utan den politiska viljan att agera till skydd för de som hotas.


Vikten av att de skyldiga straffas efter förbrytelserna har understrukits av en rad talare under konferensen, både för offrens skull och för att avskräcka potentiella framtida förbrytare.


Att den permanenta Internationella brottmålsdomstolen kan spela en mycket stor roll i frågan lyftes också fram av många deltagare, inte minst FN-chefen Kofi Annan.


Internationella domstolen inte nämnd
Men brottsmålsdomstolen fick inte omnämnas i slutdeklarationen. Det stoppade USA eftersom USA är emot domstolen.


Inte förvånande, men en besvikelse, sa Göran Persson.


– Skulle vi under de här dagarna ha löst ut den internationella konflikten hade vi gjort någonting som ingen hade trott varit möjligt och det var inte möjligt heller. Jag löste det på så sätt att jag i mitt avslutningsanförande gjorde klart att en överväldigande majoritet av  de som finns här i Stockholm står bakom denna domstol, sa Göran Persson. 


 
Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista