Prosolviarättegången blir rekorddyr

Rättegången mot fem åtalade i Prosolviamålet pågår just nu i Göteborgs tingsrätt. Kostnaden för processen uppskattas till minst 100 miljoner kronor.

Men rättvisan har inget pris, säger Lars Willquist, chef för ekobrottsmyndigheten i Göteborg, till Ekonomiekot.


Att ekobrottsmyndigheten valt att satsa på en dyr mastodonträttegång beror på att åklagarna vill visa systematiken i brotten - att påstådda intäkter i fall efter fall saknade en riktig affärshändelse. Det kunde vara att varan inte levererats eller att avtal saknats.


Det här målet håller på ända till november - nio advokater är inblandade och över 100 vittnen ska höras. Att satsa så stort på ett mål har naturligvis en baksida - det blir det mindre pengar över till annan bekämpning av ekonomisk brottslighet, medger Lars Willquist.


På onsdagen frågade åklagarsidan ut en av huvudmännen, Dan Lejerskär, om hans roll. Lejerskär överraskade med att hålla ett känslomässigt anförande där han beskev vilken kalldusch han fick i samband skriverierna om dom påstådda luftfakturorna.


Men varken bolaget eller bokföringen var det något fel på, enligt Lejerskär som bara på en punkt var ångerfull. Det gällde börsintroduktionen 1997 - det som tillförde bolaget nytt kapital och gjorde honom själv stormrik men som samtidigt satte stråklastarljuset på bolaget.


Sören Granath