Cedomir Jovanovic talar under den långa debatten. Foto: Darko Vojinovic/Scanpix.

Serbien fördömer Srebrenicamassakern

Uppdaterad: 06:40
Serbiens parlament har röstat för att fördöma massakern på tusentals människor i Srebrenica 1995.

Det är första gången Serbien officiellt ber om ursäkt och erkänner en del av skulden för det som hände under kriget. Men debatten i parlamentet pågick långt in på natten.

Det tog mer än 13 timmar för det serbiska parlamentet att komma fram till ett beslut. Debatten var stundtals hätsk och intensiv.

Resolutionen innebär en milstolpe i den serbiska historien.

För första gången ber Serbien officiellt om ursäkt för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa det som hände i Srebrenica. Massakern på 8 000 bosniska muslimer, pojkar och män, som fördes bort och sköts ihjäl i skogarna runt staden.

"Det serbiska parlamentet fördömer starkt brotten som begicks mot den bosnisk-muslimska befolkningen i Srebrenica i juli 1995", heter det i resolutionen som majoriteten enades om.

Där finns också en ursäkt och kondoleanser till offrens anhöriga. Allt gjordes inte för att förhindra tragedin.

Reaktioner kom redan under gårdagens debatt från Bosnien och från offrens anhöriga. Srebrenicas mödrar är upprörda över att parlamentet inte kallar massakern för folkmord, så som EU har beslutat och som slagits fast i den Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.

Men regeringskoalitonen har ändå gjort ett stort framsteg med serbiska mått mätt.

Motståndet mot att ens be om ursäkt var tydligt under debatten. Oppositionens företrädare såg det som ett sätt att stämpla den serbiska nationen för all framtid och hävdade att det krävdes motsvarande erkännanden från Bosnien och Kroatien om deras krigsförbrytelser under Balkankriget.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".