Regeringskris i Lettland

Lettland har glidit in i en regeringskris. Den sittande fyrpartiregeringen under statsministern Einars Repse förlorade på onsdagkvällen majoriteten i parlamentet efter att ett av koalitionspartierna hoppat av.

Det är tre månader kvar till Lettland blir EU-medlem. Redan efter folkomröstningen i september var krisen nära.


Presidenten Vaira Vike-Freiberga har sedan dess försökt förmå den allt mer grälande regeringen att hålla ihop. Men nu splittras den.Bankaffärer kan granskas
Akut skäl är att det kristdemokratiskt sinnade Första partiet anser sig kränkt av statsministern Einars Repse. Repse har anklagat en av Första pariets ministrar för inkompetens, bland annat misskötsel av arrangemangen inför ishockey-VM år 2006.


I gengäld har Första partiet gjort gemensam sak med oppositionen i parlamentet, som vill låta undersöka statsministerns privata fastighetsaffärer, sedan han fått banklån till osedvanligt låg ränta.


Den affären är aningen delikat inte minst med tanke på att Repse och hans parti Ny Tid vann valet stort för ett och ett halvt år sedan med ett progam mot brottslighet och korruption.


Kan hota med nyval
I botten anses det här spelet dock handla om djupare motsättningar mellan olika maktsfärer inte minst i det lettiska näringslivet.


Motsättningar som alltså inte tycks gå att sminka över, trots presidenten Vike-Freibergas envetna maningar till landets politiker att skärpa sig, med tank på uppgifterna kring EU-inträdet.


Maningar presidenten kan ge särskild tyngd genom att ytterst hota med sin rätt att faktiskt upplösa parlamentet och sikta mot nyval.


Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se