Transports nej leder till strejk

Nu tyder allt på att det blir flygstrejk på fredag. Fackförbundet Transport sa nej på onsdagkvällen, till medlarnas slutbud. Budet gällde ett nytt avtal för drygt 3 000 flygtekniker, mekaniker och lastare.

Flygarbetsgivarnas förhandlingschef Jonas Bernunger är upprörd:


– Jag tycker det är häpnadsväckande av Transport att tacka nej till det medlarbudet som tillgodosåg i stort sett samtliga av Transports krav.


”Allt eller inget”
Enligt Jonas Bernunger var det bara den enda frågan om hur en del arbetsuppgifter ska fördelas mellan de två olika yrkesgrupperna flygtekniker och mekaniker som Transport inte fått igenom. Transports ordförande Per Winberg vill hellre beskriva det som att Transport sa nej till en helhet. Allt eller inget var det som gällde i slutskedet:


– En stor fråga kan välta på en enda fråga, om den är tillräckligt viktig.


Transport hade ändå gått med på flygbolaget SAS krav på noll kronor i lönelyft, mot att SAS drog tillbaka en hel del genomförda försämringar vad gäller arbetstider och lönetillägg.


Inga fler medlingsförsök
I de andra flygbolagen som inte är lika ekonomiskt pressade som SAS, skulle de anställda få 450 kronor mer i månaden i ett sjumånadersavtal och det är i nivå med fackets ursprungliga krav. 


Ingen av parterna verkar nu tycka det vara någon idé med ytterligare medlingsförsök så det innebär att strejken bryter ut på fredag. Det kommer i ett första skede betyda att de flygplan som tillhör SAS och SAS dotterbolag blir kvar på marken mellan klockan fem och tio på måndag- och fredagmorgnar.


Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".