BBC-ordförande avgick efter Kellyutredningen

BBCs styrelseordförande avgick på onsdagkvällen som ett direkt resultat av den mycket skarpa kritik radio- och TVbolaget fick tidigare på onsdagen i rapporten om vapenexperten David Kellys död.

Styrelseordföranden Gavin Davies avgår med omedelbar verkan. I ett uttalande säger han att förtroendet för BBC har skadats av Kellyutredningens förödande kritik och att han som styrelseordförande tar ansvaret och går.


Beskedet kom samtidigt som BBCs styrelse samlades till krismöte på onsdagkvällen och uppgifter cirkulerade om att hela styrelsen kan komma att avgå.


Men fler kommentarer från BBC blir det inte förrän efter ett foremellt styrelsemöte på torsdagen. Då kan också besked komma om eventuella andra avgångar på lägre nivåer.


Hård kritik
BBC är ett mediebolag med världsrykte, respekterat för trovärdighet och hög journalistisk standard. Men på onsdagkvällen är det ett skakat och sårbart public serviceföretag.


Domare Hutton har i utredningen om vapenexperten David Kellys död slagit fast att mycket av det som sades i BBCjournalisten Andrew Gilligans rapport i maj förra året, om att den brittiska regeringen skulle ha manipulerat underrättelseuppgifter för att rättfärdiga kriget mot Irak, var fel och saknade grund.


BBCs styrelse och ledning anklagas för att ha försvarat rapporteringen utan att kontrollera sanningshalten i den.


Bett om ursäkt
BBCs VD Greg Dyke har i ett uttalande medgett att misstag har begåtts och bett om ursäkt för dem.


Att BBC skulle kritiseras i Kellyutredningen var väntat, men kritiken blev hårdare än någon förutsett.


Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se