Nya regler håller läkemedelsbolagen borta från läkarna

Läkemedelsindustrin blir alltmer utestängd från sjukhusen. I Stockholms Norra Sjukvårdsområde har man beslutat att det inte längre är tillåtet för läkare att åka på utbildningsresor eller acceptera luncher som betals av läkemedelsindustrin. All kontakt med läkemedelskonsulter måste godkännas av chefer.

Vissa tycker att utvecklingen går för fort. Andra, som distriktsläkaren Anders Nilsson, har tröttnat på konsulterna för länge sedan:


– Jag kan bli uppringd ett par gånger om dagen. Jag har inte tid att träffa dem, jag har inte lust att göra det heller och jag har inte tid att prata med dem i telefon.  


Får inte bjuda på resor och luncher
I kölvattnet av en rad uppmärksammade mutskandaler försöker landstingen begränsa kontakten med läkemedelsindustrin.


Läkemedelsindustrin lägger varje år ned miljardbelopp på att påverka läkarna att välja just deras läkemedel. Bara i Stockholm beräknas kostnaden uppgå till 800 miljoner kronor.


Men nu är det slut med det, åtminstone i norra Stockholm.


– De kan inte bjuda på en konferensresa och det är inte tillåtet att ta emot luncher, säger Sten Jacobsson, chefläkare på Norra Sjukvårdsområdet. Förbjuder kontakt med konsulter
På flera vårdscentraler har man beslutat att helt förbjuda sina läkare att ha kontakter med läkemedelskonsulter.


Bengt Blomberg är ekonomisk strateg på Stockholms läns landsting. Han är oroad över utvecklingen eftersom landstinget inte har resurser att betala för läkarnas fortbildning.


– Jag hade önskat att det inte gått så fort. Det är svårt att gå från ett läge där industrin har svarat för merparten av fortbildningsverksamheten till ett läge där vi skulle ta över nästa dag.


Även läkemedelsindustriföreningens vd Rickard Bergström är kritisk:


– Jag är oroad över den utveckling som är nu i många landsting. Jag tror att man kortsiktigt möjligen tjänar någon krona men långsiktigt leder det bara till sämre vård, tror jag.


Går miste om utbildning
För att tillgodosebehovet av oberoende information har samtliga landsting skapat en databas där läkare ska kunna få rekommendationer om olika läkemedel. Tanken är att behandlingen ska bli bättre och kostnaderna lägre. Rickard Bergström välkomnar utvecklingen men han är också oroad:


– Den verkliga risken är att man överreagerar på den debatt som varit kring relationen mellan läkemedelsföretagen och läkarna och att man använder detta som ett svepskäl för att stänga dörren för läkemedelsindustrins utbildning. Det tror jag är en kortsiktig lösning som man kommer att ångra.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se