”Israels barriär ödelägger vården”

Den barriär som Israel håller på att bygga för att skydda sig mot palestinska självmordsbombare raserar den palestinska sjuk- och hälsovården. Muren eller stängslet hindrar många från att komma till sjukhus. Enligt den palestinske läkaren Mustafa Barghouti tvingas många kvinnor att föda vid barriären eller andra kontroller som de inte tillåts passera.

Mustafa Barghouti berättar om en kvinna som skulle föda tvillingar men hon stoppades av militären och fick inte passera. Båda tvillingarna föddes vid kontrollen och båda dog. Sammanlagt 33 barn har dött eftersom kvinnorna inte har tillåtits att fortsätta sin färd till ett sjukhus.


Bygget skär av vägar till sjukhus
Barghouti är inte bara läkare han leder också det palestinska institut som i en ny rapport konstaterar att det israeliska barriärbygget skär av eller kommer att skära av vägen till sjukhus och vårdcentraler för omkring 750 000 palestinier.


Muren eller stängslet byggs ofta på palestinsk mark och hindrar folk från att ta sig fram utom genom vissa passager och de är ofta stängda.


Människorna kommer inte fram till sjukhusen och läkare och annan vårdpersonal kommer inte heller fram till sina arbetsplatser utan att ta timslånga omvägar. Sjukhusen skärs av från varandra och från laboratorier.


– Också för oss var det vi kom fram till en chock. Det är att ödelägga vår hälsovård. Det här är segregation och apartheid, säger Mustafa Barghouti, som befarar att barriärbygget, som nu har nått den folkrika Jerusalemregionen, kommer att sänka medellivslängden bland palestinierna.


Fler barn dör
Man har redan noterat att barnadödligheten har ökat. Nu försöker man hjälpa utsatta områden med mobila klinker som besöker isolerade samhällen.


– Men det är ingen lösning. En mobil klinik kan inte utföra komplicerade operationer, ge dialys, hjälpa vid besvärliga födslar för att nämna några exempel, säger Mustafa Barghouti.


Barriären påverkar också direkt hälsoläget. Många kan inte längre ta sig till sina arbetsplatser, de blir utan pengar och fattigdomen ökar och det leder till undernäring och sjukdom och behov av ännu större vårdresurser som inte finns.


Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se