"Alla hade fel om Iraks vapenprogram"

I USA växer kontroversen kring Iraks eventuella tillgång till massförstörelsevapen, det som var Bushregeringens huvudargument för att inleda kriget. David Kay, som nyligen lämnade jobbet som chef för USA-alliansens vapeninspektörer, sa i ett förhör inför senatens försvarsutskott att alla hade haft fel om Saddam Hussein-regimens vapenprogram.

– Min bedömning är att troligen alla hade fel, och det är mycket besvärande, sa David Kay under det bitvis tuffa förhöret.


Han pekade på att alla från FN och krigsmotståndare som Frankrike och Tyskland till USA:s egen underrättelsetjänst har misstagit sig på Iraks tillgång till massförstörelsevapen under Saddam Husseins regim.


Inga större lager
Kay förklarade att det visserligen har funnits sådana vapen, att de bevisligen har använts, men att han inte längre tror att det kommer påträffas några större lager av massförstörelsevapen, om ens några alls, och att det inte funnits några i Irak på länge.
 
Kay uppmanade till en ordentlig genomgång av varför så många av underrättelseuppgifterna visade sig vara felaktiga. Men den före detta inspektörschefen var mycket noga med att inte kritisera president Bushs ställningstagande att gå i krig - jag har inga politiska motiv och ägnar mig inte åt häxjakt, förklarade Kay.


Kräver oberoende undersökning
Men den demokratiske senatorn Carl Levin citerade i förhören diverse uttalande från Bushregeringen där det före kriget definitivt slogs fast att Irak hade massförstörelsevapen, uppgifter som enligt Kays vittnesmål alltså inte vara sanna.


– Det är helt oacceptabelt att vi inleder ett krig byggt på så felaktig underrättelseinformation eller på att uppgifter överdrivs eller förändras av någon i något syfte, sa Levin i en illa dold kritik av Bushregeringen.


Demokraterna kräver att en oberoende undersökningskommission utreder vad som hände, något som republikanerna i kongressen hittills har motsatt sig.


President Bush och hans närmaste ministrar har de senaste dagarna ändrat sina tidigare tvärsäkra uttalanden om de irakiska vapnen, till att det ändå fanns skäl att gå i krig och avsätta Saddam Hussein. Även om han inte hade tillgång till massförstörelsevapnen, så hade han kapacitet och intresse av att skaffa dem och var därför ett hot mot USA, lyder argumentationen.


Båda sidor
David Kay gav i sitt vittnesmål bränsle till båda sidor. Republikanerna pekade på att han tyckte att kriget i vilket fall som helst var befogat, att det fortfarande finns en teoretisk möjlighet att vapen kommer att påträffas och att Kay avvisade påståenden om att den felaktiga underrättelseinformationen berodde på politiska påtryckningar.


Demokraterna noterade att han alltså gick emot Bushregeringens uttalande om tillgången på massförstörelsevapen och att Kay, liksom dem, anser att en oberoende kommission får utreda denna för både politikerna, underrättelsetjänsten, och den amerikanska allmänheten så känsliga fråga.


Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se