Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadsmarknadens parter vill utreda kommunala bostadsbolag

Publicerat torsdag 29 januari 2004 kl 06.02
Hyregästföreningen har anklagat landets kommuner för att ”mjölka” sina bostadsbolag på pengar för att bekosta annan kommunal verksamhet. Hyrorna pressas upp för hyresgästerna när bostadsbolaget har vinstkrav på sig. Nu är parterna på bostadsmarknaden eniga om,  att det måste utredas.

Det var strax före nyår som Hyresgästföreningen levererade en kanonad av anklagelser mot landets kommuner. Anklagelser om fiffel, skalbolag och miljardbelopp när kommunerna med olika metoder länsar sina allmännyttiga bostadsbolag.


Stockholm, Huddinge, Växjö, Norrtälje Linköping är exempel som nämndes. Här kan en enskild hyresgäst få betala mellan 2 000 och 8 000 kr per år, som en sorts extra kommunalskatt.
 
Vill utreda

Hyresgästföreningens motpart, Sabo som organiserar landets 300 kommunala bostadsbolag, säger sig inte känna till dom  här  hyrespåslagen. Men Sabo vill nu ändå tillsammans med Hyresgästföreningen, att bostadsministern  utreder det här.


”Dubbelbeskattning”
Om, det pågår en mjölkning av bostadsbolagen, då håller Sabo med Hyresgästföreningen om att det här är en dubbelbeskattning, säger Sabo-chefen Bengt Owe Birgersson.


– Om det är så att hyresgästerna får betala mer för att bo än vad som behövs för att företaget ska kunna leva vidare och utvecklas, då kan man se det lite som en dubbelbeskattning eftersom det är kommunen som äger företaget.
 
Dubbelbeskattningen eller påslaget på hyran, gör att kommunerna kan föra över pengar,  från sina bostadsbolag-  till annan kommunal verksamhet, enligt Hyresgästföreningen. Det vill Sabo-chefen inte medge.


– Det är Hyresgästföreningens uppfattning och den kan jag inte bekräfta.


Du kan inte heller dementera den?


– Jag har ingen uppfattning om det förekommer och i så fall i vilken omfattning.


Skulle det vara besvärande om det var så att det fanns ett kommunalt påslag på hyran?


– Det är inte meningen att det ska vara det, de allmännyttiga bostadsföretagen förutsätts bedriva sin verksamhet enligt en långsiktig självkostnadsprincip.


Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se


 


 


 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".