Varningar för fågelinfluensan i Vietnam

Fågelinfluensan har förorsakat minst åtta dödsfall i Vietnam. Det har inneburit att mer än fyra och en halv miljoner kycklingar har avlivats i landet. Kycklingrestauranger stänger och priset på fläskkött och nötkött stiger.

I Vietnam sprids flygblad där allmänheten varnas för att äta kyckling. Varning utfärdas också för att överhuvudtaget vidröra höns, säkrast är också att inte transportera höns.


Fågelinfluensan har tagit minst åtta liv i Vietnam, ytterligare två personer har konstaterats ha smittan. Det kan vara flera som avlidit av fågelinfluensan och som har smittats, allt verkar inte vara helt under kontroll.


Undan för undan avlivas höns, sammanlagt har fyra och en halv miljoner höns dödats i Vietnam. Viruset H5N1 som förorsakar fågelinfluensan har påträffats i hälften av Vietnams provinser.


Snabbmatskedja håller stängt


Under de senaste åren har amerikanska snabbmatskedjor gjort sitt intåg i Vietnam. Men i dag går det inte att äta kyckling på KFC, Kentucky Fried Chicken, som har flera restauranger i landet.


KFC har stängt, men räknar med att öppna om några dagar med enbart korv och fisk på menyn. Till den vietnamesiska nyhetsbyrån säger en av snabbmatskedjans chefer i Vietnam att om någon månad ska kyckling importeras från USA. Bagerier som är berömda för kakor och tårtor har importerat äggpulver från USA och Indien.


Olika sätt att informera om sjukdomen


I Vietnam informerade myndigheterna om fågelinfluensan och höns avlivades på ett tidigt stadium. I Thailand däremot dröjde det längre innan korrekta besked gavs. Till att börja med hette det att thailändska höns hade drabbats av kolera och bronkit, när det i själva verket rörde sig om det smittsamma viruset H5N1.


När representanter för flera regeringar i Asien deltog i ett möte i Bangkok på onsdagen, erkände premiärminister Thaksin Shinawatra att olika myndigheter hade undanhållit information. Exakt var ansvaret ligger framgick inte.


En smittskyddsexpert som framträdde vid en paneldebatt häromdagen i Bangkok skyllde på högt uppsatta inom jordbruksdepartementet som länge medverkade till att dölja utbredningen av smittan.


Lars Gunnar Erlandson, Hanoi


lars-gunnar.erlandson@sr.se