Sju utmanar Putin i rysk val

Sju kandidater ställer upp i det ryska presidentvalet i mars. Det står klart nu sedan anmälningstiden gått ut. Men valet är avgjort redan på förhand. Den sittande presidenten, Vladimir Putin, ser ut att vinna en jordskredsseger.

Enligt opinionsundersökningarna kommer Putin att få 80 procent av rösterna i presidentvalet. De övriga kandidaterna blir bara en utfyllnad, en demokratisk fernissa, säger kritiker.


För att ställa upp i valet måste en kandidat antingen nomineras av ett parlamentsparti eller samla in två miljoner namnunderskrifter.


B-figurer motståndare
Putin har inte överraskande fått ihop tillräckligt med namn. Dessutom har kommunistpartiet och Zjirinovkijs populistparti nominerat sin kandidat, men de har fört fram B-figurer.


Zjirinovskij själv och kommunistledaren Zjuganov ställer inte upp, en avspegling av att alla vet att det är ett pseudoval.


Strax innan anmälningstiden gick ut levererade två kandidater in sina två miljoner namnunderskrifter.


Det är högerliberalen Irina Khakamada, den enda kvinnan, och Sergej Glazjev som står för en socialistisk politik med nationalistiska inslag.


Diktatoriska fasoner
Liberalerna slogs ut ur parlamentet Duman vid valet i december, men Khakamada vill visa att de fortfarande lever.


Hon angriper Putin hårt för att föra in Ryssland på en diktatorisk väg. Glazjev vill att de rika oljebolagen ska betala högre skatt.


Ytterligare två kandidater är registrerade, men de är helt perifera.


Putin tippas vinna stort
Ingen tvekan råder om att Putin vinner en jordskredsseger, delvis för att han är genuint populär för att han skapat en viss stabilitet i det ryska samhället, men också och kanske än mer att massmedia ägnar sig åt en hämningslös Putin-propaganda.


Det senaste parlamentsvalet var inte demokratiskt, sa till exempel internationella valobservatörer.


Än är det inte klart om det verkligen blir sju presidentkandidater.


Myndigheterna har tio dagar på sig att granska namnlistorna och det är ingen tvekan om att om presidentlägret skulle vilja stoppa till exempel Khakamada eller Glazjev, kan de alltid finna någon formell anledning att göra det.
Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se