Självmordsbombare sprängde buss – tio döda

Minst tio människor dödades och ett fyrtiotal skadades vid ett självmordsattentat mot en stadsbuss i Jerusalem på torsdagen. Bomben utlöstes under morgonrusningen inte långt från premiärminister Ariel Sharons kontor.

Runt den sönderbombade bussen i Jerusalem samlas oroliga människor som misstänker att familjemedlemmar, släkt eller vänner fanns med på bussen.


Inne i bussen, runt om den och till och med på taken på de närliggande husen, letar man efter kroppsdelar eftersom den judiska religionen påbjuder att alla kroppsdelar, till och med minsta blodfläck, måste begravas tillsammans med den döde.

Självmordsbombaren gick ombord
Strax före klockan nio lokal tid, under rusningstrafiken, gick en självmordsbombare ombord på stadsbuss nummer 19.

Bara några kvarter från premiärminister Ariel Sharons kontor utlöstes sprängladdningen som inte bara gjorde bussen till ett utbränt vrak utan också krossade fönsterrutorna i husen runtomkring.


För Jerusalemborna är det här vardag.


– Man hör sirener överallt, hela tiden och innan man ens har hört på nyheterna vet man att det har hänt, säger en av alla de som samlats vid bussvraket.

Anklagar den palestinska myndigheten
En av Sharons medarbetare, David Baker, var snabbt framme vid bombplatsen och han anklagar den palestinska myndigheten för dådet.


– Den palestinska myndigheten gör ingenting för att stoppa terrorn. Israel har inget annat val att ta alla nödvändiga åtgärder för att stoppa terrorn, säger David Baker.

Den palestinska myndigheten har fördömt torsdagens självmordsattack som många misstänker är ett svar på onsdagens israeliska anfall i Gaza som dödade nio palestinier. Bussen exploderade faktiskt på just Gazagatan i Jerusalem.

Kan vara slumpen
En självmordsattack av den här typen tar normalt sett längre tid att planera än bara ett dygn. Så det kan vara en slump att det blev just dagen efter just på Gazagatan.

Attacken har under alla förhållanden spridit en oro över hur välskyddat Ariel Sharons kontor i Jerusalem egentligen är.


Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se