"Bodström för passiv om Irakspioner"

Justitieminister Tomas Bodström får kritik av riksdagsmannen Carl B Hamilton för att vara alltför passiv inför de flyktingspioner som samlat in uppgifter om svenskar med irakisk bakgrund. Flyktingspionerna lämnade sedan uppgifterna vidare till irakiska myndigheter.

Ekot har i en serie inslag rapporterat om hur svenskar med irakisk bakgrund spionerade åt Saddam Hussein genom att kartlägga andra svenskar med anknytning till Irak och de assyriska organisationerna i Sverige. Bland annat arbetade Saddam Husseins agenter som tolkar i flyktingärenden åt Migrationsverket.


Regeringen har hittills inte velat uttala sig i ärendet.


På en skriftlig fråga från riksdagsmannen Carl B Hamilton har justitieminister Tomas Bodström på onsdagen svarat att han ser ”mycket allvarligt på uppgifterna om att den förra irakiska regimen skulle ha bedrivit en omfattande kartläggning av bland annat svenska medborgare i Sverige.”


Inga intervjuer
Vidare skriver justitieministern att det är rättsväsendet som ska hantera det som har skett och att han har fullt förtroende för att ansvariga myndigheter sköter frågan enligt gängse rutiner.


Det här formella svaret är det enda som Tomas Bodström vill lämna just nu. Han tackade under onsdagen nej till att låta sig intervjuas av Ekot.


”Han är likgiltig”
Men Carl B Hamilton är inte nöjd med svaret. Han tycker att regeringen borde ta ett större direkt ansvar än att bara förlita sig på att de redan inblandade myndigheterna ska reda ut det här:


– Tomas Bodström måste ju som justitieminister vidta åtgärder så att de här myndigheterna fullgör sina uppgifter. Det är ju uppenbart att de inte klarat av att sköta dem förut och inte nu heller. Då kan han  inte bara säga att han har fullt förtroende för de här myndigheterna, säger Carl B Hamilton.


– Jag tycker att justitieministern är passiv och likgiltig inför den här situationen. Det är väldigt många människor som kommer från Mellersta östern, som bor i Sverige och som har stor oro inför det som har skett, avslutar Carl B Hamilton sin kritik.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se