BBC utan vd och ordförande

Världens mest kända public service-företag, brittiska BBC, står nu utan både verkställande direktör och styrelseordförande. BBC är i djup kris efter kritiken mot bolaget i den så kallade Kellyaffären.

På torsdagen meddelade även BBCs verkställande direktör sin avgång.
 
– Min ställning har blivit ohållbar efter Huttonutredningens kritik, säger Greg Dyke, chef för BBC.


Han hoppades att hans avgång tillsammans med styrelseordföranden Gavyn Davies avgång på onsdagkvällen, nu sätter  streck för vad Dyke kallade ”hela den här episoden” och ger BBC möjlighet till en nystart.


Bad om ursäkt
Strax efteråt levererade BBCs nye tillförordnade styrelseordförande den oreserverade ursäkt som regeringen har krävt. En ursäkt, som han uttryckte det, ”för våra misstag och till dem vars anseenden påverkades av våra misstag.”


Premiärminister Tony Blair, som på onsdagen rentvåddes från anklagelsen om att medvetet ha kryddat till underrättelseuppgifter om Iraks vapeninnehav, sa att han godtar ursäkten och nu är redo att betrakta frågan som avslutad.


Ett företag i kris
BBC fick förödande kritik i utredningen om vapenexperten David Kellys självmord och företagets två högsta ledare har nu tagit konskvenserna av det och gått.


Efter sig lämnar de ett public serviceföretag i chock och kris. VD Greg Dyke hade i fyra år varit en respekterad och ytterst populär chef.


Bland BBCs journalister råder oro inför framtiden: det gäller inte bara att återupprätta det förtroende som kan ha förlorats på Kellyaffären, utan också att bevara förretagets oberoende.


Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se