Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blix-kommissionen höll sitt första möte

Publicerat torsdag 29 januari 2004 kl 15.44

I dag, torsdag, har den så kallade Blix-kommissionen haft sitt första sammanträde. Det är en internationell kommission ledd av Hans Blix som ska komma med förslag till åtgärder mot massförstörelsevapen.

Debatten på senare tid har mest handlat om hur man ska förhindra spridning av massförstörelsevapen men kärnvapenmakterna måste också rusta ner sina egna arsenaler, enligt Hans Blix.

– Alla som har de här vapnen säger att de är i säkra händer. Men det är farligt att det fortfarande finns tiotusentals kärnvapen. De kan ju av misstag avfyras i något skede, så vi kommer att titta på båda sidorna, säger Hans Blix.


Kärnvapenmakterna har lovat
De stora kärnvapenmakterna har i allmänna ordalag lovat att de någon gång ska göra sig av med sina massförstörelsevapen men det verkar mest vara läpparnas bekännelse.


Spridning och innehav av kärnvapen hänger ihop. ”Så länge ett land har kärnvapen kommer andra att vilja följa efter och så länge det finns kärnvapen kommer något någon gång att användas, på det ena eller andra sättet”, sade en av kommissionens ledamöter. 


Anna Lindhs initiativ
Initiativet till den här kommissionen kom från Anna Lindh. Nedrustning har länge varit en svensk paradgren. Medlemmarna är, förutom Hans Blix, 14 internationella auktoriteter på området. Nästa år ska de lägga fram sina förslag.


Man kommer att verka brett inom området massförstörelsevapen och närliggande frågor. En av experterna sade att det stora problemet för det här århundradet förmodligen blir biologiska vapen. 


Förutsättningarna är annorlunda
Det här är inte första gången en internationell grupp ska föreslå åtgärder mot kärnvapen och andra massförstörelsevapen men Hans Blix menar att nya initiativ behövs. 


– Teknologin utvecklas, vi har inte det Kalla kriget så att förutsättningarna för arbetet är annorlunda. Man behöver alltså ta en ny titt på det hela och diskutera hur vi kan komma framåt idag. Det finns ju ett dödläge i nedrustningsförhandlingarna i Genève. Ingenting händer där, säger Hans Blix.


Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".