26-årig kvinna häktad för Knutbymord

Den 26-åriga kvinna som greps på onsdagen, misstänkt för inblandning i mordet i Knutby i Uppland, har häktats på sannolika skäl misstänkt för bland annat stämpling till mord.
Samtidigt har de uppmärksammade händelserna lett till att Pingströrelsens egen samarbetsorganisation vill att församlingen i Knutby ska avveckla sin verksamhet.

Enligt Lars Ivar Nilsson, som är ordförande för Pingströrelsens samarbetsorganisation, så har församlingen i Knutby inte längre någon framtid efter alla de polisingripanden som hittills har skett.


–Det är säkert så att många människor funderar och undrar vad vi håller på med, men vi har samtidigt uppfattat att vi har blivit bemötta med respekt och det har varit en saklig hantering. Jag tror till och med att vår identiet och profil blir tydligare, eftersom vi har valt att vara öppna och tydligt ta ställning till vad som händer i Knutby, säger Lars-Ivar Nilsson.


Varje pingstförsamling är helt självstyrande.


Det finns ingen beslutsnivå ovanför, annat än samarbetsorgan för gemensamma frågor som biståndsverksamhet, förlag och utlandsmission.


Rörelsen kom till Sverige i början av 1900-talet och utvecklade snabbt extatiska gudstjänster med så kallat karismatiska andedop och bekännelser.


Pingströrelsen är Sveriges största frikyrkorörelse, men utan någon central överordnad ledning och det får konsekvenser för hela rörelsen just nu.


–När jag ställdes inför den här nya situationen så var det min spontana reflektion att församlingsledningen borde ta ett beslut att upplösa församlingen, eftersom den saknar möjlighet att vara en församling. De är en isolerad grupp och det är väldigt mycket som avviker från hur det ska vara i en kyrka. Jag föreslog också ledningen det, men det hade de ingen förståelse för, säger Lars-Ivar Nilsson.


Christer Larsson
christer.larsson@sr.se