Ökat våld oroar bönder

På torsdagen begravdes den lantbrukare från småländska Urshult som mördades på sin gård för några veckor sen. Det var det andra snarlika mordet som drabbade lantbrukare i trakten på ett halvår och många oroas för vad de uppfattar som en ökande kriminaltitet mot bönder.

Tomas Nilsson i Pilås utanför Braås stänger av sin traktor och ställer sig på gårdsplanen tillsammans med grannen Lennart Johansson i en tyst minut för de två kollegor som dödats av rånare med bara ett halvårs mellanrum.


Morden är de senaste exemplen på de många rån och stölder som drabbat lantbrukare i södra Sverige den senaste tiden och som oroar många.


– Jag känner sorg förstås. Det är så meningslöst att oskyldiga människor ska behöva drabbas. Jag känner också en vrede, säger Tomas Nilsson.


Är du orolig själv?


– Visst känner man en viss oro. Om det fortsätter så här, vad ska det bli av det då?


Trend av ökat våld
Ökningen av våldet och kriminaliteten som drabbar lantbruket är svårt att se i statistiken men alla, även försäkringsbolagen, säger sig ha märkt trenden.


En orsak kan vara att det blivit glesare mellan gårdarna och färre hemma dagtid och ofta utnyttjas att lantbrukarna är vana att lita på folks ärliga avsikter.


– Jag kan inte leva här annars, om jag inte kan lita på mina grannar. Jag vill att det ska gälla människor som är här tillfälligt, att man kan lita på dem också, säger Tomas Nilsson.


Hjälps åt hålla vakt
Dagens tysta minut i hela södra Sverige är ett sätt att ändå uppmärksamma problemet.


På flera håll i trakten har också bönder slutit sig samman i grannsamverkan då man hjälps åt att hålla vakt, nåt som Lennart Johansson anser är nödvändigt nu.


– Är det någonting ovanligt så ska vi säga till varandra. Det bara vi själva som kan bevaka landsbygden, vi som känner till den.


Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se