Strejk hotar i Tyskland

En våg av strejker hotar att bryta ut i Tyskland. IG-Metall har inlett punktstrejker på en rad arbetsplatser i Tyskland för att sätta press på arbetsgivarna som vill höja arbetstiden från 35 till 40 timmar i veckan, utan någon större kompensation.

 


Förhandlingarna går trögt mellan fack och arbetsgivare i den för Tyskland viktiga metallindustrin. Lönekostnaderna är för höga i kombination med den starka euron, därför måste de sänkas, resonerar arbetsgivarna.


IG-Metall å sin sida kräver fyra procent i lönepåslag och fortsatt 35 timmarsvecka. Förbundet spänner nu musklerna, för att bevisa både för sina medlemmar och motparten att facket fortfarande är en kraft att räkna med. I somras fick IG-Metall avbryta en strejk utan att ha fått igenom något av sina krav. Misslyckandet följdes av massavhopp av medlemmar och en ledarstrid.


Skulle strejkerna utvidgas till en storkonflikt, hotas den blyga tillväxt som ekonomer räknar med i år i europas största ekonomi - en tillväxt på mellan en och en halv och två procent.