Astra Zenecas ledning optimistisk

Läkemedelsföretaget Astra Zenecas ledning är mycket optimistisk om framtiden och räknar med att både vinst och försäljning ska växa med upp emot 20 procent i år.

Astra Zeneca gjorde en vinst på  4,2 miljarder dollar i fjol  och sålde för nära 19 miljarder dollar. Siffror som är marginellt lägre än för  2002.


Astra Zenecas rapport blev en besvikelse för
aktiemarknaden. Aktien föll på Stockholmsbörsen, trots att bolaget tror på ökad vinst i år och har stora förhoppningar på nykomlingarna i produktportföljen.


 Astra Zeneca kan inte längre stödja sig på magsårsmedlet Losec och andra storsäljande trotjänare. Många av deras patent håller på att gå ut, eller har redan gjort det, och konkurrensen av olika lågpriskopior, så kallade generika, är hård.
 Därför måste nya läkemedel ta över. Stora förhoppningar finns på Losecs efterföljare Nexium, cancermedlet Iressa och framför allt på kolesterolsänkaren Crestor.
 Crestor lanserades under 2003 och i mitten av september började medlet säljas på den viktiga USA-marknaden. Sammanlagt under året sålde medlet för 129 miljoner dollar, vilket inte riktigt nådde upp till aktiemarknadens förväntningar.