Glädje och allvar efter fångutväxlingen

På torsdagen genomfördes utväxlingen av fångar mellan Israel och den libanesiska Hizbollah-gerillan i Libanon, efter tre års förhandlingar med Tysklands hjälp.

De omkring 30 araber som släpptes av Israel fick ett festligt mottagande när de på torsdagkvällen kom till Libanons huvudstad Beirut.


I Tel Aviv hölls en högtidlig och allvarlig ceremoni, med bland andra  president Moshe Katsav och premiärminister Ariel Sharon, när de tre kistorna med kvarlevorna av de israeliska soldaterna anlände. 


Döda överlämnades
De tre har varit försvunna i Libanon sedan år 2000. Men efter många års förhandlingar med Hizbollah-gerillan har Israel bytt kvarlevorna av soldaterna och en affärsman, som är i livet, mot omkring 30 araber, mest libaneser som suttit i israeliska fängelser.


Även kropparna av ett sextiotal libaneser som har dödats i strid i norra Israel, lämnas över till Libanon.


Glädje i Beirut
Israel släpper dessutom 400 palestinier som på torsdagen har fått återvända till sina hem i de palestinska områdena.


Medan det israeliska mottagandet i kväll präglas av allvar har glädjen i Beirut varit desto större. Planet med de före detta arabiska fångarna möttes med fyrverkerier och en stor välkomstdelegation med ledarna för Hizbollah och den libanesiske presidenten Emile Lahoud i spetsen.


Vägen från flygplatsen in till Beirut kantades av folk som jublade och viftade med Hizbollahs gula flagga.


Kritiska till frigivna palestinier
Även på Västbanken och Gaza firas det på torsdagen. De friade palestinierna har tagits emot som hjältar.


I Israel är många kritiska till att palestinierna har släppts eftersom de nu kan återuppta Israelfientlig verksamhet.


Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista