Ringholm medger problem med förmögenhetskatten

På torsdagsmorgonen rapporterade Ekot om hur två av de främsta topparna i näringslivet, Claes Dahlbäck och Sören Gyll, till stor del utnyttjar skogs- och jordbruksfastigheter för att nolltaxera sina förmögenheter och undviker därmed att betala förmögenhetsskatt. Michael Odenberg (m) vill avskaffa förmögenhetsskatten och får nu medhåll av finansminister Bosse Ringholm.

Moderata samlingspartiets gruppledare i riksdagen, Michael Odenberg, vill slopa förmögenhetsskatten och tycker att Ekots exempel visar hur dåligt den skatten fungerar.


– Det är en illustration av hur skevt systemet fungerar och det vet vi ju. Den socialdemokratiska regeringen och Bosse Ringholm har riggat ett regelverk för förmögenhetsskatten som gör att de allra mest förmögna i detta land inte betalar något förmögenhetsskatt medan en massa vanligt folk faktiskt gör det.


Får medhåll av Ringholm
Moderaterna har länge krävt att förmögenhetsskatten ska slopas. Michael Odenberg säger att socialdemokraterna hittills inte visat någon vilja att göra det.


Finansminister Bosse Ringholm håller med om det finns problem. Att till exempel arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll är en av dem som undviker att betala förmögenhetsskatt visar att det finns stora problem med den här skatten. 


– Det är en stor brist i förmögenhetsbeskattningen och det är ett av skälen till att vi är intresserade av att förändra den, säger Bosse Ringholm.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se