Socialdemokrater i Dalarna kräver undantag från EMU

Sverige måste skaffa sig ett formellt undantag från att vara med i EMU, valutasamarbetet inom EU. Det kräver ”Socialdemokrater i Dalarna mot EMU” i ett brev till partistyrelsen.

Bengt Ola Ryttar som undertecknat brevet, anser att valresultatet i EMU-omröstningen gör det nödvändigt för Sverige att skaffa ett formellt undantag. Ett sådant undantag har Danmark och England.


Ryttar tycker att partistyrelsen sviker väljarna.


– Jag tycker det är ganska nonchalant mot den klara majoritet som det blev i folkomröstningen. Det utslaget måste ju få någon som helst effekt på verkligheten.Inga svar
Redan i slutet av oktober, efter folkomröstningen om EMU, krävde ”Socialdemokrater i Dalarna mot EMU” att Sverige skulle förhandla fram ett formellt undantag från EMU.


Den gången svarade inte partistyrelsen, enligt Bengt Ola Ryttar. Han anser att det är viktigt att riksdagen tar upp frågan om hur Sverige ska förhålla sig till EMU eftersom folkomröstningen gav ett så klart och tydligt utslag.


Osäker på stödet
Hittills har Sverige undvikit att gå med i EMU genom att inte alla förutsättningar är uppfyllda. Sverige deltar inte i ERM som är EUs växelkurssamarbete.


Bengt Ola Ryttar har stöd från Dalarna, men är osäker på hur partikamrater i övriga landet ställer sig i frågan.


– Jag tror att det finns en massiv uppslutning bakom det här hos de människor som nås av vad det innebär att vi inte har ett formellt undantag.


Finns det en stark rörelse i partiet, som du ser det?


– Inte som är manifesterad så här långt. Men jag hoppas med den debatt som vi initerar, att medvetenheten i den här frågan ökar.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se